В Україні розробили кредитні програми на купівлю СЕС, теплових насосів та вітрових установок

Кредитні програми на купівлю екологічних установок
Кредитні програми на купівлю екологічних установок

Кабінет Міністрів підготував і вже частково запустив програми для підтримки бізнесу та населення, які сприятимуть забезпеченню енергетичної стійкості.

За словами голови уряду Дениса Шмигаля, перша програма полягає в наданні кредитів громадянам під 0% на суму до 480 000 грн на 10 років для встановлення сонячних, вітрових установок та систем накопичення електроенергії.

Друга програма надає пільгові кредити для малого й середнього бізнесу. За цією програмою для встановлення газових електрогенераторів доступні кредити на суму до 150 млн грн строком до 10 років під 5-7-9% річних.

У територіях, які прилягають до зони бойових дій, відсоткова ставка знижується до 1-5% протягом перших двох років, а з наступного року кредити на інвестиційні цілі можна буде отримати під 5% річних.

Третя програма передбачає надання кредитів ОСББ і ЖБК на суму до 5 млн грн. За рахунок цих коштів власники житла зможуть встановити сонячні станції та теплові насоси, а потім держава компенсуватиме їм 70% витрат на проєкт за програмою "ГрінДІМ".

Четверта програма передбачає надання кредитів для великого бізнесу на п'ять-сім років під 14-16% річних під заставу обладнання.

Також були подані законопроекти до Верховної Ради, які передбачають скасування мита та ПДВ на ввезення енергетичного обладнання.

"Очікуємо, що не пізніше 25 липня усі ці механізми запрацюють на повну силу", - сказав Шмигаль.

Читайте також