В Україні здорожчав популярний продукт

Україна побачила зростання ціни на часник у листопаді поточного року. Порівняно з таким же періодом 2022 року, ціна склала 12-15% більше. У супермаркетах, які такі як АТБ та "Сільпо", ціна на часник становить початково 119 грн за кілограм. У "Варусі" ціна складає 149 грн за кг, а на базарі її можна знайти навіть за 95 грн за кг.

За словами керівника відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" у Львові, Тетяни Попович, на даний момент на ринку немає дефіциту часнику завдяки високій врожайності та наявності достатніх запасів у сховищах. Вона також зазначила, що порівняно з довоєнним 2021 роком, обсяги реалізації вітчизняного часнику зросли більш, ніж на 20%, навіть при скороченні виробничих площ.

Оператори ринку підтверджують, що загальна площа під насадженнями часнику зменшується, і це є головним фактором річного зростання ціни. Проте, обсяги виробництва залишаються стабільно високими протягом останніх двох років.

Ціни на часник зростають через збільшений попит серед населення та зберігання фермерами великих обсягів продукції в очікуванні вигідної ціни. Дефініція тут проста: зменшується пропозиція - зростає ціна.

Виробники також вказують на економічні фактори, такі як зростання витрат на виробництво та енергоносії. Утримання комерційних сховищ вимагає додаткових витрат, а коливання курсу валют також впливають на ціни.

За словами фермерів на ринку "Шувар", інтерес до українського часнику з боку роздрібних покупців не зменшується, незважаючи на зростання цін.

Раніше повідомлялося, що в Україні настала різка зростання цін на тепличні огірки. Ціни на цей овоч зросли на 10% в порівнянні з минулим тижнем.

У той же час, вартість цибулі в Україні спостерігає тенденцію до зниження. Якщо роком раніше вона коштувала 23 грн, то зараз - 12 грн за кілограм. Ймовірно, ціна на цибулю буде знижуватися й надалі.

На початку минулого тижня в Україні також спостерігалось підвищення цін на томати.