Виділять 200 мільйонів євро: в Україні може з'явитись соціальна оренда житла

Гроші на соціальну оренду житла
Гроші на соціальну оренду житла

Україна планує ввести соціальну оренду та оренду з правом викупу для вирішення проблеми житла для українців. Про це повідомила Олена Шуляк, голова комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та голова партії "Слуга народу".

Українські громади будуть мати можливість отримати до 200 мільйонів євро для створення фонду соціального житла. Цю ініціативу активно вивчає Європейський інвестиційний банк за підтримки Європейської комісії.

Були проведені публічні консультації з вдосконалення законопроекту про житлову політику. Були внесені зміни до законопроекту після консультацій. Житловий фонд соціального призначення розробляється окремо, незалежно від рамкового законопроекту.

Європейський інвестиційний банк планує виділити 200 млн євро для пілотного проекту зі створення соціального житла. Оновлене житлове законодавство передбачає впровадження соціальної оренди, вимога якої надходить від ЄС.

Наразі вже відомо, що Європейський інвестиційний банк за підтримки Європейської комісії розглядає можливість впровадження в Україні пілотного проекту зі створення соціального житла. Партнери хочуть надати 200 млн євро для наших муніципалітетів, громад, щоб була швидша реалізація механізму соціального житла. Окрім цього, оновлено житлове законодавство, яке передбачає, зокрема, і запуск соціальної оренди – вимога ЄС, яка надає нам 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

Соціальна оренда буде надана зниженою ціною, прив'язаною до рівня доходу орендаря і ринкової ціни оренди. Житло буде орендоване на довгостроковий або короткостроковий термін. Орендодавцем може бути громада або приватний власник житла.

Планується також впровадити соціальну оренду з правом викупу, де кошти від викупу поповнятимуть житловий фонд. Орендодавцем буде громада, а приватні власники житла матимуть податкові преференції. Платежі за оренду будуть надходити від орендарів і держави. Фонд також може бути поповнений за рахунок реставрації застарілого житлового фонду.

Читайте також