Війна та клімат: які зміни відчують українці та європейці

Війна та клімат: які зміни відчують українці та європейці

Наслідки військових дій вплинуть на клімат в Україні

Наслідки воєнних дій вплинуть на клімат в Україні, особливо в південних та східних регіонах, та на їхню здатність до адаптації. Про це повідомила Віра Балабух, кандидат географічних наук та завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України.

За словами Балабух, руйнування Каховської ГЕС та втрата Каховського водосховища призведуть до зростання континентальності клімату, підвищення температури повітря у весняний та початковий літній періоди. Це спричинить перенесення початку теплого періоду, літа, періодів вегетації та активної вегетації, а також змінить тривалість цих періодів.

В той же час, зміни режиму зволоження прилеглих територій можуть спостерігатись найбільше весняно-літнього сезону та проявлятимуться у зменшенні вологовмісту атмосфери, хмарності та кількості опадів. Ця область відноситься до зони ризикованого землеробства в Україні, і збільшення температури та дефіциту вологості може привести до посушливості та опустелювання значних територій.

Суттєво може змінитись і режим зволоження прилеглих територій. Найбільші зміни ймовірні у весняно-літній сезон і проявлятимуться у зменшенні вологовмісту атмосфери і, відповідно, хмарності, кількості опадів. Цей регіон належить до зони ризикованого землеробства в Україні. Підвищення температури повітря та збільшення дефіциту вологи, на які накладаються й глобальні зміни клімату, можуть привести до зростання посушливості та опустелювання значних територій регіону. Збільшиться ризик виникнення пилових бур, суховіїв, надзвичайної пожежної небезпеки

За словами науковиці, також значний вплив на клімат мають зелені насадження. Вони змінюють температурний режим, режим зволоження та зменшують концентрацію CO2 в атмосфері. Крім того, вони мають захисну функцію в степовій частині України, захищаючи поля та населені пункти від пилових бур. Лісосмуги, які були посаджені у 60-70-х роках минулого століття, допомогли побороти ці небезпечні явища.

Понад 30 років на цій території не спостерігалось сильних пилових бур. Зараз бойові дії відбуваються в лісосмугах і лісах, які були посаджені в цих регіонах. Частина їх вже знищена, але знищення триватиме далі. Тому можна прогнозувати, що ще одним наслідком війни в Україні буде збільшення кількості і інтенсивності пилових бур, які відчує і Європа

Науковці вже раніше підкреслювали, що антропогенна зміна клімату та природне погодне явище Ель-Ніньо вплинули на найтепліший рік на Землі у 2013 році. Феномен Ель-Ніньйо впливає на погоду значної частини планети.

Тимко III, головний бабак-синоптик Харківської області, також надав свій прогноз на наступну весну.

Читайте також: