"Вперше за час війни Зеленський покинув Україну. Зі США привезе "подарунків" на $45 млрд" – що пише про нас світова преса

Президент Зеленський здійснює перший за 10 місяців вторгнення візит за кордон до США. На кону системи Patriot від Америки, голосування в Конгресі щодо $45 млрд допомоги Україні в 2023 році, продовження двопартійної підтримки Києва і можливість дотиснути Росію у війні, поки не перегрупувалася. Але зброю далекого радіусу дії для наступу Україні навряд чи дадуть. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Зеленський має зустрітися з Байденом і виступити в Конгресі в середу", The Washington Post, США

Президент Володимир Зеленський у середу планує прибути у Вашингтон, щоб зустрітися з президентом Джо Байденом та відвідати Капітолійський пагорб. Поїздка стане першим публічним міжнародним виступом Зеленського відколи Росія вторглася в Україну в лютому.

Під час візиту Байден оголосить про новий пакет допомоги на суму $1,85 млрд, який включатиме ракетну батарею Patriot, що допоможе Україні захиститися від атак РФ на цивільну інфраструктуру. Це найбільш передовий засіб ППО в американському арсеналі, давній та головний запит Києва. США навчатимуть українські сили, як із ним поводитися.

Конгрес розраховує прийняти цього тижня пакет витрат на кінець року, який включає $45 млрд допомоги Україні, за що Зеленський подякує

Байден і Зеленський проведуть зустріч та прес-конференцію у Білому домі. Потім український лідер звернеться до Конгресу. Законодавці розраховують прийняти цього тижня пакет витрат на кінець року, який включає близько $45 млрд у вигляді нової допомоги Україні, за що Зеленський, як очікується, подякує Конгресу.

"Візит підкреслить непохитну відданість США підтримувати Україну стільки, скільки потрібно, зокрема шляхом надання економічної, гуманітарної та військової допомоги", - заявила прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр.

Поїздка Зеленського припадає на небезпечний період війни, коли українці готуються до тривалої суворої зими. Володимир Путін останніми тижнями застосував надзвичайно безжальні атаки, зокрема, на цивільну інфраструктуру, які вивели з ладу електричні мережі та залишили багатьох українців без електрики, води й тепла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

Байден та Зеленський хотіли зустрітися особисто протягом кількох місяців, але ситуація з безпекою в Україні не дозволяла Зеленському покинути країну. Тільки недавно Зеленський та його помічники розглядали можливість поїздки за кордон, і останніми днями подробиці ретельно приховували у Вашингтоні через побоювання щодо безпеки Зеленського.

Байден зробив збереження західної коаліції, яка підтримує Україну, головним завданням свого президентства. Хоча всі країни коаліції борються з економічними наслідками війни, вони не виявляють особливих ознак того, щоб відмовитися чи зменшити свою підтримку, навіть незважаючи на зростання цін на тепло взимку.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі надіслала листа колегам, у якому просила їх "фізично бути присутніми" для "особливої уваги до демократії" у середу ввечері.

Члени Палати представників були вражені, дізнавшись, що Зеленський може відвідати Капітолій у середу, коли Сенат сподівається виїхати з міста. Зеленський виступить перед Конгресом у час, коли деякі республіканці в Палаті представників почали висловлювати глибоке невдоволення, що США фінансують війну, яка триває в Україні.

Республіканці візьмуть під контроль Палату представників на початку 2023 року, що, як побоюються, може ускладнити продовження фінансування оборони України

Поїздка Зеленського припадає на кінець року, коли Конгрес, який перебуває під контролем демократів, прагне ухвалити масштабний законопроект, який включає $44,9 млрд надзвичайної військової та економічної допомоги Україні. Республіканці візьмуть під контроль Палату представників на початку 2023 року, що, як побоюються, може ускладнити продовження фінансування оборони України. Лідер меншості в Палаті представників Кевін Маккарті, республіканець, та інші запропонували вивчити витрати України, коли вони в січні візьмуть під контроль Палату представників. Але багато республіканців, особливо в Сенаті, включаючи лідера меншості Мітча МакКоннелла, висловили підтримку подальшої допомоги Україні.

У Республіканській партії приватно висловлювали скептицизм, що Маккарті та інші республіканці в Палаті представників значно скоротять витрати і підуть на ризик таким чином підтримати Росію. Але ця риторика непокоїть Україну та інших союзників.

Зеленський у вівторок несподівано відвідав війська, що захищають Бахмут - місце одних із найбільш кровопролитних боїв у війні. У своєму виступі там сказав, що цей тиждень "надзвичайно важливий для України щоб пережити зиму і наступний рік, щоб заручитися необхідною підтримкою, і щоб український прапор нарешті висів у всіх місцях в межах наших кордонів".

"Наші бійці передали мені наш прапор і попросили передати його тим, чиї рішення дуже важливі для України, від наших воїнів. Ми обов'язково це зробимо. Обов'язково витримаємо. Обов'язково отримаємо необхідну підтримку для України!" - сказав Зеленський у Бахмуті.

Оскільки плани поїздки Зеленського тримали в таємниці, помічники у Конгресі побоювалися, що витік інформації може поставити під загрозу його шанси залишити Україну. Білий дім офіційно запросив Зеленського 14 грудня. Там повідомили українському лідеру, що хочуть прийняти його для "розширеної програми", яка включатиме тривалу зустріч із Байденом, зустріч із вищим керівництвом із національної безпеки та кабінету міністрів, прес-конференцію та можливість відвідати Конгрес. Зеленський прийняв запрошення у п'ятницю, а поїздка була підтверджена у неділю.

Візит Зеленського присвячений 300 дням із дня вторгнення Росії. Конфлікту, що триває понад 10 місяців, не видно кінця

Візит Зеленського приурочений до 300 днів з дня вторгнення Росії. Конфлікту, що триває понад 10 місяців, не видно кінця-краю. Війна викликала глобальні потрясіння, зокрема, зростання цін на добрива та їжу, що вразило глобальний Південь, високі ціни на газ, інфляцію, проблеми в ланцюжках постачання. Під час двосторонньої зустрічі з Байденом сторони "можуть провести поглиблене стратегічне обговорення подальших дій на полі бою", - сказав високий представник адміністрації.

"Чому несподіваний візит Зеленського до США такий важливий", CNN, США

Візит Зеленського до Білого дому у середу символічно зміцнить роль Америки як арсеналу демократії у запеклій війні за виживання України та стане приголомшливим публічним ляпасом Путіну.

Те, що його перша поїздка за межі України після лютневого вторгнення до США, також наголосить на історичній ролі Байдена у відродженні західного альянсу, який тримав СРСР у страху і тепер протистоїть новому експансіонізму Москви в ефективній опосередкованій війні між ядерними наддержавами.

Прибуття Зеленського ехо візиту прем'єра Великої Британії Вінстона Черчілля до Вашингтону 81 рік тому, через кілька днів після нападу Японії на Перл-Харбор. Цей різдвяний візит зміцнив альянс, який переміг у Другій світовій війні та побудував післявоєнний демократичний світ.

Візит відбувається за умов надзвичайних заходів безпеки. Прийом у Білому домі для Зеленського стане безпомилковою ознакою підтримки США та Заходом боротьби України проти Путіна, який каже, що Україна не має права на існування. Війна приклад того, що Байден назвав глобальною боротьбою між демократією і тоталітаризмом, яку він поставив у центр своєї зовнішньої політики.

Байден оголосить про додаткову допомогу Україні на $1,8 млрд під час візиту, включаючи системи Patriot. Вашингтон також планує дати Україні комплекти високоточних бомб, які допоможуть вразити російські оборонні рубежі. Візит збігся з тим, що Конгрес готовий дати ще $45 млрд допомоги Україні та союзникам по НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" Валентин Краснопьоров

Рішення щодо Patriot відображає приведення допомоги США у відповідність до стратегії наступу Росії. Система допоможе Києву краще протистояти жорстоким ракетним ударам РФ по містах та електромережах.

Зустріч Байдена і Зеленського посідає життєво важливий момент війни. Байден кілька місяців обережно калібрував американські постачання зброї таким чином, щоб урятувати Україну, але не допустити ескалації й катастрофічного прямого зіткнення між НАТО і Росією. Передача Patriot - найглибше занурення США у конфлікт на сьогодні.

Доля війни, в якій Україна не може виграти без посиленої підтримки США, може бути вирішена до того, як Росія зможе перегрупуватися

Колишній головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі Веслі Кларк сказав, що поїздка Зеленського відображає критичний момент, коли доля війни, в якій Україна не може виграти без посиленої підтримки США, може бути вирішена до того, як Росія зможе перегрупуватися.

"Це вікно можливостей для України, але також вікно небезпеки. Росія слабка, але буде сильнішою. Це період, коли США мають дати підтримку. Це вікно і Зеленський знає", - сказав Кларк.

"Чого хоче Зеленський, але навряд чи отримає від Байдена", Politico, США

Київ кілька тижнів тому звернувся безпосередньо до адміністрації Байдена за досконалішою зброєю, яка потенційно може призвести до перемоги України. США вагаються, засмучуючи українців у той час, коли ті намагаються просуватися вперед на полі бою та продовжують відкидати війська Росії. Очікується, що розмова про це домінуватиме на особистій зустрічі Зеленського та Байдена. Лідер України також, ймовірно, доведе Конгресу, що його країна потребує досконалішої зброї, щоб відбивати російські ракетні атаки.

"Йому потрібна зброя більшої дальності, щоб міг попередити очікуваний наступ Росії. Потрібна негайна фінансова підтримка, щоб його уряд продовжував працювати, і він знає, що Конгрес ухвалить рішення щодо цих питань цього тижня", - сказав Вільям Тейлор, колишній посол США в Україні

У той час як адміністрація Байдена пообіцяла продовжувати підтримувати Київ у зусиллях боротьби з російськими військами, офіційні особи США опираються давати ресурси, які б дозволили українцям запускати ракети великої дальності по російських позиціях у Росії, щоб повернути втрачені території та змусити РФ перейти до оборони.

Зеленський проситиме Байдена ракет великої дальності ATACMS, а також дронів Grey Eagle та Reaper

Очікується, що українська делегація виступить із ще одним раундом прохань щодо ракет великої дальності ATACMS, а також дронів Grey Eagle та Reaper.

Поки що США не готові зрушити з місця. Білий дім категорично відмовився відправляти ATACMS. Відправлення ракет великої дальності до Києва може спровокувати Путіна на використання ще більш смертоносної зброї проти України.

Ця нерішучість США непокоїть українців і змусила Київ шукати допомоги в інших, зокрема в країн, які не входять до західного альянсу. Тепер українці побоюються, що цієї зими не зможуть просунутися на полі бою та втратять імпульс, набраний після звільнення Херсона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року оптимістична перспектива" Конрад Музика

"Наша стратегія продовжувати наступ. Не можемо дозволити собі заморозити лінію фронту. Нам потрібно постійно давити. Ми досягли межі того, що можемо зробити з передовою зброєю, яку США вже дали. На наступному етапі потрібна зброя більшої дальності", - каже Олександр Данилюк, колишній радник національної безпеки України, який продовжує консультувати з питань військового планування.

З початку війни Київ не раз вимагав більш досконалу зброю. США та інші західні союзники, хоч і повільно, виконували такі запити, працюючи над оцінкою їхньої потенційної ефективності на полі бою і того, чи потрібна їм додаткова підготовка та спеціальний транспорт.

Байден планує оголосити, що дасть Україні більше іншої зброї, про яку вона просила, але не зброї великої дальності. Новий пакет вперше включатиме батарею Patriot та комплекти боєприпасів Joint Direct Attack, які перетворюють некеровані бомби винищувачів на високоточні боєприпаси. У пакет також включені артилерійські та інші боєприпаси із запасів США.

Постачання Patriot - рішення, яке здивувало навіть Київ. Система довгоочікувана нагорода для українців. Версія для України призначена для перехоплення балістичних ракет. Це стане важливим доповненням для захисту Києва від атак Росії на найважливішу інфраструктуру столиці.

Але Україна також відчайдушно хоче агресивно просуватися на сході країни, перш ніж втратить імпульс. Київ каже, що обіцяної зброї для цього замало.

Адміністрація Байдена погоджується, що Україна переживає небезпечний момент. Ситуація на місцях, ймовірно, стане ще тяжчою взимку, бо РФ запускає більше ракет по військовій та критичній інфраструктурі України, що змушує більше цивільних втікати в інші регіони країни, і в сусідні країни.

Підтримка США України має вирішальне значення для продовження підтримки від західних союзників у Європі.

Підтримка адміністрацією Байдена України має вирішальне значення для продовження підтримки від західних союзників у Європі, які зазнають труднощів через енергетичну кризу і побоювання рецесії. Візит стане потужним сигналом для решти альянсу.

Багато західних лідерів таємно приїжджали до Києва від початку війни, але в США дуже боялися привозити Байдена в зону бойових дій через побоювання щодо його безпеки та провокацій Путіна.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Путін прибув до Білорусі, щоби зустрітися з Олександром Лукашенком. Військові аналітики кажуть, що це може бути прийом, щоб Україна відтягувала війська з фронтів на сході та півдні для зміцнення свого північного кордону. Для нового масштабного наступу в Білорусії поки що недостатньо російських військ. Як Росія запалює новий конфлікт у Косово, щоб відвернути ЄС та НАТО від допомоги Україні.