Закон про стаж, ідентифікація та доплати: пенсіонерів у серпні чекає низка змін

Стаж, ідентифікація, доплати: пенсіонери у серпні
Стаж, ідентифікація, доплати: пенсіонери у серпні

Українцям розповіли, які зміни чекають на пенсіонерів у серпні.

Як повідомляє сайт "Хвиля", журналіст Сергій Коробкін розповів про це у своєму новому відео на Youtube-каналі "На пенсії".

Зазначається, що у вересні пенсіонери стикнуться з рядом змін в законодавстві. Ці зміни стосуватимуться нового закону про закордонний стаж та отримання доплат в останній місяць літа.

Закон про закордонний стаж

Новий закон №3674, який набрав чинності наприкінці червня, визначає питання обчислення стажу для осіб, які працювали за кордоном.

Основною нововведенням закону є врахування стажу за кордоном при призначенні пенсії в Україні, навіть якщо пенсійна угода з відповідною країною не підписана. Проте, цей закордонний стаж не враховуватиметься при розрахунку самої пенсії.

Наразі не відомо, які документи будуть необхідні для цього процесу, оскільки потрібно прийняти додатковий порядок до закону.

Виплата пенсій в Україні / Фото: Unplush

Регулярна ідентифікація

Закон визначає також обов'язкову щорічну ідентифікацію для пенсіонерів, які тимчасово проживають за кордоном до кінця року (31 грудня). Ця вимога стосується всіх, навіть якщо вони не є внутрішньо переміщеними особами (ВПО).

Для осіб зі статусом ВПО, отриманим до початку вторгнення (24 лютого 2022 року), які отримують пенсію через Ощадбанк, введено новий порядок. Вони мають проходити ідентифікацію кожні шість місяців. Термін останньої ідентифікації продовжено до 30 вересня 2024 року.

Якщо фізична ідентифікація проводиться кожні 6 місяців, то пенсіонерам рекомендується проходити процедуру, якщо вони востаннє ідентифікувалися у січні 2024 року, оскільки термін наближається.

Бюджетна декларація на 2025-2027 роки

Декларація також вказує, що прожитковий мінімум та мінімальну зарплату не планують збільшувати протягом трьох наступних років. Це може призвести до заморожування пенсійних виплат та надбавок до них.

Однак, документ передбачає, що пенсії будуть індексуватися з 1 березня протягом наступних трьох років. Про справедливу пенсійну реформу та фінансування її поки немає деталей.

Статистика від Пенсійного фонду

Станом на 1 липня середня пенсія в Україні становить 5 816,62 гривень. Зріст порівняно з минулим роком склав 9,5%. У липні 2023 року середня пенсія становила 5311 гривень, що означає зростання на 505 гривень.

Нагадаємо, що деякі пенсіонери отримали підвищення пенсій до 6000 гривень. 

Читайте також