Зарплати та індексація пенсій: як українці оцінюють своє фінансове становище

Зображення штанда на якому значаться гроші
Зображення штанда на якому значаться гроші

Національний банк представив результати опитування щодо фінансового становища населення. За даними опитування, близько 10% українців не мають достатньо коштів навіть на їжу. Приблизно половина респондентів заявила, що може задовольняти потреби у їжі та одязі, але для покупок, які вимагають більших витрат, необхідно копіткувати. 32% відповідають, що можуть дозволити собі лише їжу, а покупка одягу вже ускладнює їх фінансове становище. 9% учасників опитування стверджують, що не вистачає грошей навіть на продукти харчування. Загалом, лише трохи більше 1% українців можуть купувати все, що їм забажається, без обмежень. Експерти вважають, що такі результати є тривожними і вказують на проблеми в економіці країни.

У той же час, Національний банк повідомив про зростання реальних доходів українців. Середня зарплата у першому кварталі 2024 року збільшилась на 22,5% у порівнянні з минулим роком. Банк вважає, що таке покращення пов'язане з підвищенням мінімальної зарплати, збільшенням виплат бюджетникам, покращенням умов для військових та індексацією пенсій. Також вповільнення інфляції має позитивний вплив на реальні прибутки українців. Однак, результати опитування свідчать про те, що багато сімей все ще мають фінансові труднощі. 41% сімей майже не виживають на свої доходи, а серед працюючих ця проблема є меншою, але все ще існує.

Автор статті зазначає, що результати опитування є тривожними і свідчать про складне становище багатьох українців. Він наголошує на необхідності розв'язання проблеми низького рівня доходів та забезпечення більшої соціальної захищеності населення.

Читайте також