ЗСУ просунулися в Запорізькій області: аналіз ISW

На різних ділянках фронту українські військові продовжують активно вести позиційні бойові дії. За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), збройні сили України змогли просунутися на заході Запорізької області.

Прогрес українських військових

28 січня російські війська продовжували наступальні операції на різних напрямках, але безуспішно. За словами речника командувача Сухопутних військ України підполковника Володимира Фітьо, російські війська надалі концентруються на Куп'янському напрямку, а їхня активність більш виразна на лінії Куп'янськ-Лиман, ніж навколо Бахмута.

Фітьо також зазначив, що російські війська можуть змінити свою стратегію та переключити свої сили на інші частини сходу України. Він додав, що російські сили значно збільшили кількість безпілотників, що використовуються щодня - з 20-30 до 40.

Блогери з Росії заявили про успішний наступ російських військ у напрямку Піщаного, намагаючись вийти на річку Оскіл. Проте, український Генштаб повідомив, що українські війська відбили атаки російських загарбників східніше Піщаного, а також поблизу Табаївки та Стельмахівки.

За недавніми звітами, російські війська просунулися на захід від Кремінної. Геолокаційні кадри, опубліковані 28 січня, свідчать, що російські сили змогли вийти на поле на сході від Ямполівки.

Поблизу Бахмута 28 січня тривали позиційні бої. Проте, наразі немає підтверджень про зміни у фронті на цьому напрямку. Позиційні бої також відбувалися поблизу Богданівки, Іванівського, Андріївки, Кліщіївки, Північного та Шумів.

Нещодавно російські війська підтвердили своє просування навколо Авдіївки, при цьому тривали позиційні бої у цьому районі. За словами українського військовослужбовця, який перебуває на Авдіївському напрямку, українські війська відбили російських воїнів від ресторану "Царська охота" і зауважили, що російські війська постійно змінюють свою тактику.

28 січня позиційні бої відбувалися на захід і південний захід від Донецька, проте немає підтверджень про зміни у фронті на цій ділянці. Заяву зробив речник Таврійського угруповання військ Олександр Штупун, зазначивши, що російські сили активно використовують безпілотники (FPV) на Мар'їнському напрямку.

Також повідомляється, що 28 січня українські війська змогли продовжити своє продвиження на заході Запорізької області в рамках бойових дій у цьому районі. Російський блогер стверджував, що українські війська відібрали декілька позицій на захід від Роботиного, хоча ця інформація не має підтвердження від ISW.

28 січня тривали позиційні бої на лівобережжі Херсонщини в районі Кринок, але немає підтверджень про зміни у фронті на цій ділянці. Речниця Південного оперативного командування Наталія Гуменюк повідомила, що російські війська можуть незабаром змінити свої військові сили на Херсонському напрямку, оскільки у них виникли труднощі з формуванням нових ударних груп через великі людські втрати.