17 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

17 червня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

11 червня відзначається Всесвітній день карате та День незалежності Республіки Ісландія. Віряни вшановують пам'ять мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла; преподобного Іпатія, ігумена Руфеніанського.

Всесвітній день карате

17 червня відзначається Всесвітній день карате (World Karate Day). Ця подія присвячена включенню цього виду спорту в Олімпійські ігри в Токіо 2020. Цей день засновано у 2017 році Всесвітньою федерацією карате.

У 2016 році було оголошено, що карате буде одним із п'яти нових видів спорту, які будуть включені до програми Олімпійських ігор. Карате не увійшло до програми Олімпіади-2024 у Парижі.

День незалежності Республіки Ісландія

Щорічно 17 червня Ісландія відзначає національне свято незалежності, бо саме цього дня у 1944 році республіка проголосила власну свободу від Данії.

Ісландія була сформована деякими досить різкими явищами: вулканами та льодовиками. Оскільки вона розташована на Серединно-Атлантичному хребті, Ісландія є геологічно неймовірно активною країною. Вона переживає виверження вулкана приблизно раз в 4 роки. 17 червня в Ісландії проходять паради, традиційно жінка в костюмі "Повелительки гори" (національний жіночий символ країни) виголошує святкову промову.

Яке сьогодні релігійне свято

11 червня в церковному календарі - день пам'яті святих мучеників Мануїла, Савела та Ісмаїла; преподобного Іпатія, ігумена Руфеніанського.

Святі мученики Мануїл, Савел та Ісмаїл, рідні брати, походили зі знатного перського роду. Батько їх був язичником, мати, християнка, хрестила дітей і виховала їх у твердій вірі в Христа Спасителя. Змужнівши, брати пішли на військову службу. Як посли перського царя Аламундара вони були послані для укладення мирного договору з імператором Юліаном Відступником. Юліан прийняв їх з належними почестями і усіляко виявляв свою милість. Але коли брати відмовилися взяти участь у язичницькому жертвоприношенні, розгніваний Юліан, порушивши закон, заточив мирних посланців чужої країни в темницю, як злочинців.

Святих мучеників підвісили, прикувавши руки і ноги до дерева, в голови встромили цвяхи, а під нігті рук і ніг вбили гострі спиці. Під час катувань святі воїни, як би не відчуваючи мук, славили Бога і молилися. Нарешті, святим мученикам відсікли голови мечами. Тіла їх Юліан наказав спалити, але раптово почався землетрус, земля розступилася і прийняла в свої надра тіла святих мучеників. Через два дні, після молитви християн, земля повернула тіла святих братів.

Багато язичників, які стали свідками дива, увірували в Христа і прийняли Хрещення. Християни з честю поховали мощі святих мучеників - братів Мануїла, Савела і Ісмаїла. Це відбулося в 362 році. З цього часу мощі святих страстотерпців прославилися чудесами.

Святий Іпатій народився у Фрігії (Мала Азія) в сім'ї адвоката і здобув гарну освіту. У віці сорока років преподобний Іпатій був обраний ігуменом і протягом сорока років керував обителлю. Багато ченців, наслідуючи свого наставника, досягли високої духовної досконалості. За своє суворе подвижницьке життя і самовіддану любов до ближніх святий Іпатій отримав від Господа дар чудотворення і зцілень. За його святими молитвами множився хліб в обителі і зцілювалося багато біснуватих, сліпих, зсохлих і кровоточивих, які приходили в монастир.

Преподобний Іпатій помер близько 446 року, у віці вісімдесяти років. Напередодні смерті він передбачив прийдешні біди: спустошливий град, землетрус і напад Атілли на Фракію.

Що не можна робити цього дня

  • Не можна сваритися, тому що є великий ризик, що сварка стане фатальною.
  • Не варто цього дня сумувати, тому що який у вас настрій, таким буде і майбутнє.
  • Не дозволяється стрибати по землі, можна завдати шкоди урожаю.

Народні прикмети

  • Дивилися, який сьогодні день: колоситься жито - восени буде багато грибів;
  • З'явилося багато павуків до хорошої погоди;
  • Вранці туман стелиться по воді - погода буде ясною;
  • Бджоли активно літають біля вуликів - чекайте на швидкий дощ;
  • Спекотний день - в лісі не буде боровиків;
  • Жито заквітло - пора білити полотна.

Пам'ятні події 17 червня