Норвегія починає запасатися зерном на випадок війни, нової пандемії або ж зміни клімату

Норвегія починає запасатися зерном на випадок війни, нової пандемії або ж зміни клімату

Норвегія розпочинає зберігання зерна через пандемію, війну і зміну клімату.

Уряд Норвегії підписав угоду про початок накопичення зерна в результаті впливу пандемії COVID-19, війни в Європі та зміни клімату.

Згідно з повідомленням, міністр сільського господарства і продовольства Гейр Поллестад уклав угоду з чотирма приватними компаніями про зберігання 30 тисяч тонн зерна по всій країні. Компанії будуть зберігати пшеницю, яка належатиме уряду Норвегії, у своїх сховищах.

Міністерство сільського господарства і продовольства заявило, що "створення резервного запасу продовольчого зерна означає бути готовим до немислимого".

Норвегія планує укласти нові контракти за найближчі роки з метою нарощування запасів до 2029 року. Метою є мати близько 82,5 тисяч тонн зерна до кінця десятиліття, щоб мати достатньо зерна на тримісячне споживання населенням у кризовій ситуації. Зазначимо, що на перший квартал 2021 року у Норвегії проживало 5,6 мільйонів жителів.

Загострення можливого збройного конфлікту з Росією

Нагадаємо, країни НАТО мають близько двох-трьох років, щоб підготуватися до можливого збройного конфлікту з Росією. Таку думку висловив генерал Ейрік Крістофферсен, голова Збройних сил Норвегії.

Раніше НАТО передбачала, що Росії знадобиться близько десяти років на відновлення своїх військових сил після вторгнення до України.

Підтримка безпеки України від Норвегії

Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали угоду про співробітництво в сфері безпеки та довгострокову підтримку. У рамках цієї угоди Норвегія надасть Україні щонайменше 1,2 мільярда євро військової допомоги. Загалом, на протязі 2023-2027 років, Норвегія виділить майже 6,4 мільярда євро на довгострокову підтримку України.

Читайте також: