«2024-й має стати роком, коли Україна скине Росію з неба», – Кулеба

Україна планує позбавити Росію контролю над небом до 2024 року

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що до 2024 року Україна має намір звільнити небо від Росії. Це стало відомо під час панельної дискусії на Всесвітньому економічному форумі в Давосі. Кулеба наголосив, що той, хто контролює небо, визначатиме хід війни і час її закінчення.

У 2022 році ми звільнили велику частину нашої території, 50%, яку раніше окупувала Росія. У 2023 році ми відтіснили Чорноморський флот РФ з наших територіальних вод, і це дозволило нам відновити "зерновий коридор", який не залежить від Росії. 2024-й має стати роком, коли Україна скине Росію з неба. Тому що той, хто контролює небо, визначатиме, коли і як закінчиться війна

Кулеба також зазначив, що для допомоги в боротьбі з Росією, Україна очікує отримання винищувачів F-16, далекобійних ракет, дронів та засобів радіоелектронної боротьби.

За словами міністра, Україна продовжує перемагати, хоча вона протистоїть сильному ворогові, який не спить. Кулеба також висловив думку, що збільшення фінансової підтримки для України у майбутньому допоможе уникнути прямої конфронтації між Росією та НАТО, оскільки ціна наведення порядку у світі у разі програшу України буде вищою.

Міністр також розповів про випадки, коли під час перемовин із російськими колегами у нього виникала бажання вдарити по їхньому обличчю. Він зазначив, що були принаймні 2-3 таких ситуації, але він перед собою змушений стриматися.

Кулеба також закликав Україну та Польщу будувати альянс у рамках Європейського Союзу, оскільки вони можуть посилити один одного і стати сильними гравцями.