Агент ФСБ з невизнаного Придністров'я хотів завербувати співробітницю СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України провела складну операцію для затримання агента ФСБ, який діяв у невизнаному Придністров'ї. Цю інформацію повідомила пресслужба СБУ 6 жовтня.

Агенту було наказано створити агентурну мережу на півдні України. Для цього він намагався вербувати мешканців Одеської області, включаючи місцевих правоохоронців. Він навіть спробував завербувати співробітницю Служби безпеки. Щоб вивести російського агента на територію України, контррозвідники СБУ поставили діючу співробітницю Служби безпеки на його шлях і створили умови для того, щоб вона "погодилася" на співпрацю з ним.

За сценарієм СБУ, зловмисник приїхав до Одеси, щоб особисто вербувати "кандидатку". Операція СБУ дозволила поетапно задокументувати злочинні дії російського агента і затримати його на місці.

Виявилося, що цей агент був громадянином України, який виїхав до Молдови на початку 90-х років. Там він брав участь у війні на боці бойовиків Придністров'я і потім став снайпером у підрозділі "внутрішніх військ Придністров'я", який підконтрольний Росії. У 2014 році він приїхав до Одеси, щоб провокувати заворушення на користь Росії. З метою уникнути правосуддя, він втік до фейкової Придністровської Молодочній Республіки, де його завербували представники ФСБ. Він отримав псевдонім "Скіф" і почав виконувати завдання ФСБ у 2023 році, зокрема збирати розвіддані про розташування та переміщення Збройних Сил на півдні України.

Служба безпеки повідомила підозрюваному про підозру, і йому загрожує довічне ув'язнення.

  • Контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію, у результаті якої вивела з території невизнаного Придністров'я і затримала на Одещині агента ФСБ.
  • Він отримав вороже завдання - створити власну агентурну мережу на півдні України, повідомила 6 жовтня пресслужба СБУ.
  • "Для цього фігурант намагався дистанційно вербувати мешканців Одеської області, зокрема місцевих правоохоронців. Агент-спецназівець ФСБ хотів завербувати співробітницю Служби безпеки. Щоб вивести російського агента на територію нашої держави, контррозвідники СБУ ввели в його поле зору діючу співробітницю Служби безпеки і створили умови щодо її "згоди" на співпрацю з ворогом", - йдеться у повідомленні.
  • За сценарієм української спецслужби, зловмисник приїхав на Одещину, щоб особисто завербувати "кандидатку". Оперативна комбінація СБУ дозволила поетапно задокументувати злочинні дії російського агента і затримати його на гарячому.

Служба безпеки України затримала на прифронтовій території Донеччини адвоката-зрадника, який шпигував за українськими блокпостами у Краматорську. Зловмисником виявився адвокат, який протягом 2019-2022 років проживав на території РФ і мав контакти зі спецслужбою країни-агресорки.