Як порахувати, що ви набрали зайву вагу

Надмірна вага і високий відсоток жирової тканини в організмі доволі небезпечні й підвищують ризик виникнення проблем зі здоровʼям.

Для оцінювання ваги й пов'язаних із нею ризиків разом із іншими обстеженнями використовують вимірювання індексу маси тіла (ІМТ) та обхвату талії, повідомило Міністерство охорони здоров'я.

"Це краще робити у сімейного лікаря спеціаліст здійснить комплексну оцінку вашого здоров'я і допоможе в разі потреби", пишуть.

Як вимірюють ІМТ

ІМТ = вага (кг) ÷ квадрат зросту (м)

Така формула працює лише для дорослих, старших за 18 років. Її не застосовують до вагітних.

Як інтерпретувати отримані значення

ІМТ менше за 18,5 недостатня вага.

Від 18,5 до 24,9 ідеальний. Це діапазон здорової ваги.

Від 25,0 до 29,9 надмірна вага.

30,0 і вище ожиріння.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Високі показники ІМТ самі по собі не можуть свідчити про стан вашого здоров'я, кажуть в МОЗ.

Професійні спортсмени, які мають розвинену мускулатуру, можуть мати здорову вагу, навіть якщо їхній ІМТ у діапазоні ожиріння, адже м'язи набагато щільніші за жир.

Обхват талії

Надлишковий жир у зоні живота підвищує ризик розвитку хвороб, пов'язаних з ожирінням.

Тому ще одним способом оцінити потенційний ризик захворювання є вимірювання обхвату талії. Співвідношення обʼєму талії до зросту розраховують так:

СОТ = обхват талії трохи вище пупка (см) ÷ зріст (см).

Співвідношення обʼєму талії до зросту 0,5 або більше свідчать про те, що ви маєте підвищені ризики для здоровʼя.

"Надмірна вага й ожиріння це комплексна проблема, яка часто виходить за межі поради про зменшення кількості споживаної їжі. Ожиріння скорочує тривалість життя в середньому на 3-10 років і підвищує ризик багатьох інших захворювань", повідомляють.

Тож якщо ви живете із зайвою вагою, зверніться до свого лікаря. Він допоможе вам знайти причини надлишкової ваги і порадить, що потрібно зробити, щоби її нормалізувати, а отже знизити ризики для здоров'я, звертається МОЗ.

Міністерство охорони здоров'я порадило батькам, як дитині уникнути ожиріння.

Напої, які містять цукор, можуть нашкодити здоров'ю. Тож найкращий напій це чиста вода. Для здоров'я серця потрібно мінімізувати вживання солі і цукру.

Серцево-судинна система є особливо вразливою до дії алкоголю. Щоб попрощатися із алкоголем, зробіть кількатижневу перерву від його вживання.