Як повалити режим Путіна? Фінляндія організовує цікаві курси для бізнесменів

Міністерство закордонних справ Фінляндії організовує онлайн-курси для бізнесу, щоб допомогти їм краще реалізовувати антиросійські санкції та зробити їх більш ефективними. Санкції, які є надзвичайно обширними, створюють проблеми для багатьох операторів, які використовують їх на практиці. Глава МЗС Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що для ефективного застосування санкцій важливо, щоб як компанії, так і влада знали, як правильно їх застосовувати. Вступний курс має на меті допомогти операторам зрозуміти, як ефективно використовувати санкції.

У двогодинному курсі може взяти участь будь-хто, який зареєструється. Після закінчення курсу учасник отримує сертифікат. На сайті МЗС Фінляндії можна дізнатися про основи санкцій та про те, як їх дотримуватися. Курс також включає санкційні положення, особливо ті, що стосуються широкого спектру санкцій проти Росії. Велику увагу приділено виявленню спроб обхіду санкцій та надано практичні рекомендації щодо виявлення ознак обхіду санкцій компаніями та органами влади.

У листопаді Валтонен повідомила, що митниця Фінляндії порушила понад 600 справ у зв'язку з порушеннями санкцій, які були введені ЄС проти Росії через конфлікт на Україні. Додатково, уряд Фінляндії припинив угоду про прикордонне співробітництво з Росією, яка тривала 12 років та сприяла соціально-економічному розвитку прикордонних регіонів. У зв'язку з цим пункти пропуску на кордоні з Росією було закрито, і Фінляндію допомагають патрулювати кордон офіцери та техніка, надіслані Європейським Союзом.

Під час обговорення нового пакету санкцій, деякі країни-члени ЄС висловили своє незгоду з положенням, що обмежує реекспорт європейських товарів до Росії. Вони вважають, що це положення занадто далеко заходить та може негативно вплинути на світову торгівлю ЄС. Зокрема, їх хвилює 12-та стаття пакету, яка має на меті запобігти обхіду санкцій Росією. Представники цих країн зазначили, що ця стаття може спричинити хаос для європейських компаній в усьому світі.