Українцям можуть перерахувати пенсії: як подати заяву через веб-портал ПФУ

Як перерахувати пенсію через веб-портал ПФУ

Прес-служба Головного управління ПФУ у Донецькій області повідомляє, що Пенсійний фонд України дозволяє громадянам подати заяву на перерахунок пенсії через веб-портал ПФУ.

Перерахунок пенсії – це коригування розміру пенсійних виплат залежно від різних факторів. Він може бути здійснений автоматично або за заявою пенсіонера.

На веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України громадяни можуть подати електронну заяву про перерахунок пенсії.

"Заяву на індивідуальний перерахунок пенсії необхідно подати у випадках: надходження на роботу, звільнення з роботи; реєстрації або зняття з обліку як фізичної особи – підприємця; придбання зміни чи припинення особливого статусу; зміни місця проживання (реєстрації); виїзду на постійне місце проживання за кордон; поновлення виплати пенсії; надання пенсіонером документів про стаж або заробіток, які не були враховані під час обчислення пенсії; встановлення надбавок, підвищень, доплат тощо; втрати годувальника; якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжила працювати, придбала не менше 24 місяців страхового стажу, після призначення (попереднього перерахунку) минуло не менше двох років", - зазначено на веб-порталі.

Для перерахунку пенсії необхідні такі документи: заява, паспорт, трудова книжка або інші документи, що підтверджують трудову діяльність/страховий стаж до 1 січня 2004 р.

Пенсійний фонд має ухвалити рішення про перерахунок протягом 10 днів після звернення пенсіонера.

Зміни в правилах підрахунку пенсійного стажу в Україні набудуть чинності.