Як вибрати цікаву книгу з історією України?

Українська історія може бути не тільки корисною, але й цікавою. Саме тому так важливо обрати правильну літературу, щоб потім даремно не розчаровуватися. 

Для прикладу, Історія України від діда Свирида підійде молодшим та навіть старшим членам родини. Проста та містка, така література згодиться й для навчання чи саморозвитку. 

На що звертати увагу, вибираючи собі історичну літературу? 

На велику радість книгоманів, опубліковано чимало книг, що не будуть змушувати нудьгувати. Проте, деякі правила вибору правильної літератури все-таки варто використовувати. Вони й зекономлять кошти, та допоможуть розібратись в темі. 

Ось кілька порад:

  1. Ознайомтеся з рецензіями. Саме рецензії читачів та професійних істориків можуть створити доволі реалістичне уявлення про те, які аспекти історії України розглядаються в книзі і як вона оцінюється з точки зору історичної точності. Такі книги по Історії точно знадобляться в домашній бібліотеці.
  2. Визначте період чи тему, яка більш цікава для додаткового вивчення. Якщо читача цікавить конкретний період або тема історії України (наприклад, Київська Русь, козацтво, незалежність), йому варто орієнтуватися на книги, що описують саме ці аспекти.
  3. Оберіть авторів-експертів. Не зайвим буде розглянути книги від визнаних історичною спільнотою письменників, які мають глибокі знання історії України.
  4. Зверніть увагу на жанр. Якщо читачу подобається наукова література, йому варто обирати історичні дослідження. Якщо він більше любить художню літературу, варто звернути увагу на історичні романи чи оповідання.

Загалом, більша частина літератури з історії України дозволить дізнатись щось дійсно нове та корисне. 

Чи варто звертатись до консультантів? 

Невимушена розмова з бібліотекарем або книжковим експертом, продавцем в книжному магазині також дозволить швидко вибрати книгу. 

Варто розуміти, що багата та тисячолітня історія України не може повністю «поміститись» в одній книзі, а тому краще поцікавитись окремими та важливими історичними періодами. Вивчаючи їх по черзі, можна комплексно та всебічно поповнити свої знання. Приклад корисної літератури «Історія України" Михайла Грушевського або "Україна: Європейська нація" Сергія Пліська та ці книги можуть бути гарним початком для вивчення історії України.

Загалом, з будь-якими цілями, вибір цікавої книги з історією України може бути захоплюючим процесом. Головне, вдало обрати першу книгу, бо одна не вдала покупка може значно погіршити ставлення до цілого жанру літератури.