Як змінилася кількість нових ФОПів у 2023 році: неочікувані дані

Україна зареєструвала більше 300 тисяч нових фізосіб-підприємців та 37 тисяч нових компаній

У 2023 році в Україні було зареєстровано понад 304 тис. нових фізосіб-підприємців і 37 тис. нових компаній. Про це повідомляє Опендатабот.

За даними платформи, станом на 29 грудня було зареєстровано 304 048 нових ФОПів. Кількість нових бізнесів перевищує показники періоду російської агресії проти України. У порівнянні з 2021 роком, цей показник збільшився на 7%.

Основні сфери серед нових ФОПів включають:

  • роздрібну торгівлю;
  • IT;
  • надання інших індивідуальних послуг;
  • гуртову торгівлю;
  • діяльність з забезпечення харчуванням.

Загалом, серед нових ФОПів, які надають індивідуальні послуги, найбільшою кількістю є перукарні та салони краси - 18 059.

Найбільшими регіонами за кількістю нових реєстрацій ФОП стали Київ (14,18%), Дніпропетровська область (8,97%) та Львівська область (7,73%). Однак аналітики зауважують, що місце реєстрації бізнесу може відрізнятися від фактичного місця його діяльності.

Варто відзначити, що в 2023 році було зареєстровано 37 297 нових компаній, що на третину менше, ніж рекордний показник минулого року (56 267 нових бізнесів).

Основними сферами для нових компаній стали гуртова торгівля, діяльність громадських організацій та надання соціальної допомоги.

Найбільше нових компаній, як і ФОПів, було зареєстровано у Києві, Дніпропетровській області та Львівській області, які разом становлять майже половину усіх реєстрацій нових бізнесів.

Нагадаємо, що з січня в Україні набули чинності нововведення для ФОПів.