Як звільнення Криму вплине на війну: прогноз аналітиків

Звіт: звільнення Криму убезпечить південь України

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомили, що якщо Україна зможе звільнити тимчасово окупований Крим, то це буде рішенням, яке забезпечить безпечність Херсону, Миколаїва та Одеси, а загроза для Мелітополя значно зменшиться.

У звіті зазначено, що оборонні витрати та виклики, пов'язані з ними, зазнають значних змін, якщо півострів буде повернутий під контроль України.

Аналітики підкреслюють, що Маріуполь залишається єдиним великим прифронтовим містом на півдні, що ускладнює оборону регіону та вимагає високого рівня підготовки та мобілізованих сил.

Повернення Криму під контроль України значно знижує ризик десантної операції Росії на південно-західному узбережжі України та загрози ракетних ударів по кораблям через Чорне море.

Безпідставні дискусії про "історичне право" Росії на Крим, який сама РФ визнала як частину незалежної України, прикривають високу військову і фінансову ціну, яку Україні та її союзникам доведеться платити доти, доки Росія окуповує півострів - аналітики ISW.

Міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що можливе звільнення Криму може відбутися вже в 2024 році. У свою чергу, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк розповів, чому українські воїни ще не звільнили Крим, та як це вплинуло на ситуацію.