Яка економіка стала найуспішнішою у 2023 році: рейтинг від The Economist

Рейтинг найуспішніших економік 2023 року

Журнал The Economist опублікував рейтинг країн з найкращою економікою у 2023 році. В ньому були враховані п'ять показників: інфляція, "широта інфляції", ВВП, робочі місця та показники фондових ринків.

Другий рік поспіль перше місце в рейтингу посідає Греція - чудовий результат для економіки, яка донедавна була синонімом неефективного управління.

Найбільше відставання у рейтингу мають країни Північної Європи, включно з Великою Британією, Німеччиною, Швецією та Фінляндією.

Очікування про глобальну рецесію у 2023 році не справдилися. Європейські ринки праці вистояли, інфляція знизилася, а фондові біржі зросли на 20%.

Боротьба зі зростанням цін була головним викликом у 2023 році. У Швейцарії ціни зросли лише на 1,3%, а в Угорщині інфляція становить 11%.

Багато країн зазнають тиск у зв'язку зі зростанням цін. У більшості країн інфляція стає менш вкоріненою.

Наступні два показники - зростання зайнятості та ВВП - свідчать про те, якою мірою економіка забезпечує простих людей. Зростання продуктивності є слабким, що обмежує потенційне збільшення ВВП.

Деякі країни, наприклад Ірландія та Естонія, показали погані результати в зростанні ВВП. Америка вийшла на передні позиції завдяки високому виробництву енергії та фіскальним стимулам.

Україна змінила умови виплат за офіційним боргом до 2027 року угодами з країнами G7 та Паризьким клубом.