Які хвороби провокують постійне відчуття голоду

Коли людина переживає стрес, у неї часто виникає посилений апетит. Це зумовлено тим, що стрес спонукає до з'їдання калорійних продуктів.

Відчуття голоду виникають, коли порушується баланс гормонів, таких як ґрелін і лептин. Ґрелін підвищує апетит, а лептин сигналізує про насичення. Коли цей баланс порушується, людина відчуває голод, навіть якщо вона вже сита.

Нестача сну і порушення нормального режиму сну призводять до підвищення рівня ґреліну і, відповідно, до збільшення апетиту.

Дефіцит деяких вітамінів і мінералів теж може викликати бажання з'їсти певні продукти. Наприклад, низький рівень калію, магнію і хрому спонукає до солодкого, нестача заліза - до м'яса, а нестача цинку - до солоного.

Занадто велике споживання солодкого і борошняних продуктів також може спричинити постійне відчуття голоду. Ці продукти підвищують рівень інсуліну, а потім різко його знижують. Через такі коливання відчуття голоду може з'являтися вже через годину після їжі.

Солоні страви і страви з гострими спеціями можуть стимулювати підвищене виділення шлункового соку і, відповідно, спонукати до їжі.

Часто люди плутають відчуття голоду зі спрагою. Тому, коли виникає бажання їсти, корисно випити склянку води. Але варто уникати соків, кави та чаю.

Постійний голод може бути наслідком екстремальних дієт.

Під час передменструального синдрому рівні естрогену та прогестерону змінюються, що призводить до збільшення апетиту.

Деякі ліки, такі як гормональні препарати, антигістаміни, антидепресанти, нейролептики і кортикостероїди, можуть збільшувати апетит.

Постійне бажання їсти може бути ознакою гіпертиреозу - захворювання щитоподібної залози.

У випадку цукрового діабету рівень глюкози в крові залишається високим. Це може бути зумовлено нестачею інсуліну або інсулінорезистентністю. Недостатнє перетворення їжі на енергію викликає почуття голоду.

Гіпоглікемія - це стан, при якому рівень глюкози в крові менше норми. Вона може виникати у людей, які споживають дуже мало вуглеводів. Низький рівень глюкози в крові змушує організм вивільняти її з печінки, щоб підняти її рівень. Це провокує виникнення почуття голоду.

Гастрит або хронічний гастрит з високою кислотністю можуть призводити до постійного бажання їсти.

Булімія - це харчовий розлад, при якому людина переїдає і потім позбувається їжі шляхом спровокованого блювання або вживання лаксативів та інших засобів. Людина відчуває нестримний голод, але при цьому не відчуває смаку їжі і ситості.

Почуття постійного голоду може бути ознакою раку підшлункової залози, який зазвичай діагностується на пізніх стадіях і має безсимптомний перебіг.

За допомогою деяких продуктів можна підтримувати гармонію і знижувати апетит. Наприклад, включення в раціон оптимальної кількості яєць корисно для схуднення. Яблука також мають велику кількість корисних речовин, заліза і кальцію, що сприяє нормалізації обміну речовин і зменшенню відчуття голоду завдяки високому вмісту харчових волокон і пектину.