Які зміни чекають на українських біженців у Польщі із 1 липня (список)

Польща переглядає допомогу українським біженцям

У Польщі планують зміни в допомозі, яку отримують українські біженці. З цих змін, що наберуть чинності з 1 липня, варто виділити наступні:

  • Скасування одноразової виплати в 300 злотих для кожного біженця;
  • Скасування виплачування за програмою "40+";
  • Введення плати за проживання та харчування в колективних центрах для біженців.

Однак, є й позитивні зміни. Порядок тимчасового захисту для українців, швидше за все, буде продовжено до 2025 року. Ці зміни набудуть чинності з 1 липня 2024 року після розгляду законопроєкту в Сеймі.

Крім того, деякі механізми допомоги українським біженцям залишаться:

  • Термін легального перебування на території Польщі для осіб зі статусом PESEL UKR;
  • Тимчасове використання приміщень для колективного проживання громадян України;
  • Доступ до соціальних програм, зокрема програми "Родина 800+";
  • Доступ до ринку праці для українців;
  • Скорочений процес отримання дозволу на роботу для медичних працівників з України.

Наразі в центрах для біженців проживають 39 937 осіб, що становить 4,2% від загальної кількості біженців, зазначив Мацей Дущик, заступник державного секретаря Міністерства внутрішньої політики та адміністрації Польщі.

Вплив українських біженців на економіку Польщі

З початку війни в Україні вплив українських біженців на економіку Польщі став помітним. За даними компанії Deloitte та УВКБ ООН, кількість українських біженців, які перебували в Польщі в жовтні 2023 року, становила майже 957 тисяч осіб. Вони швидко вступили на ринок праці: у листопаді 2022 року рівень зайнятості досяг 65%, а в липні-серпні 2023 року – 80%.

56% біженців, які декларували наявність вищої освіти, мали вищий рівень зайнятості, ніж інші групи. Проте на початку не всі володіли польською мовою: у листопаді 2023 року це стосувалося 21% опитаних. 40% офіційно працевлаштованих біженців у червні 2023 року працювали на некваліфікованих роботах. Багатьом біженцям мовний бар'єр ускладнював доступ до послуг та ринку праці.