Який чинник найбільше впливає на українців при виборі роботи: результати опитування

Дистанційна робота – перевага для шукачів роботи

За даними сервісу Work.ua, роботодавці, що пропонують дистанційну роботу, отримують у п'ять разів більше відгуків від шукачів, ніж ті, що не надають таку можливість.

Згідно з опитуванням, для більшості шукачів роботи працювати поза офісом - це привілей. Лише 8% вибирають роботу в офісі.

Віддалена робота - інструмент проти дефіциту кадрів

За передбаченнями на 2024 рік, надання можливості працювати віддалено стане одним з інструментів для подолання дефіциту кадрів. Крім того, за останній рік кількість віддалених вакансій на сайті Work.ua зросла на 39%.

У 2023 році найбільші компанії повертали працівників у офіси, використовуючи різні методи: від гібридного формату до надання бонусів. Проте, існує кілька ефективних методів подолання дефіциту кадрів: працевлаштування людей без досвіду, розвиток корпоративної освіти, залучення жінок до професій, якими займалися раніше чоловіки, та працевлаштування ветеранів війни.

Причини дефіциту кадрів та засоби його подолання

Причинами дефіциту кадрів є мобілізація та виїзд українців за кордон. Мінекономіки вважає цю ситуацію найбільшою міграційною кризою з часів Другої світової війни.

Для подолання дефіциту кадрів роботодавці використовують підвищення заробітної плати. Середня зарплата у 2023 році зросла на 23%. Однак, у критичних галузях може постати питання про перегляд умов бронювання чоловіків або відкликання з фронту деяких фахівців.

На ринку праці зростає кількість вакансій, а також знижується конкуренція на одне робоче місце.