Яким буде курс долара найближчим часом - прогноз експерта

Наступного тижня валютний ринок поступово "одужуватиме" від грудневої напруги, пов'язаної з нерозв'язаним питанням макрофінансової допомоги на 2024 рік.

Складна ситуація минулого місяця також була зумовлена певною напругою в суспільстві через низку політичних факторів та масованими обстрілами України. Про це в коментарі РБК-Україна розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

За його словами, вже у січні Національний банк України повернеться до ефективної тактики м'якого втручання в ринок через валютні інтервенції задля досягнення балансу між попитом і пропозицією.

Баланс на міжбанку вплине на ситуацію на готівковому ринку, адже із введенням режиму "керованої гнучкості" курсоутворення на готівковому ринку відбувається з огляду на міжбанк з додаванням незначного відсотка прибутку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Банкір зазначив, що на цей час головний фактор, що суттєво впливатиме на валютний ринок, - це обсяг та ритмічність макрофінансової допомоги. Чим менше буде невизначеності в цьому питанні, тим меншим буде тиск на ринок і тим прогнозованішою стане курсова ситуація.

"Звісно Україна очікує на рішення Конгресу США про виділення допомоги на 2024 рік. І частково від ухваленого рішення, а також від обсягу допомоги може залежати подальша доля валютного ринку. Однак, ринок вже позбувся деструктивної передноворічної напруги", - сказав Лєсовий.

За прогнозом експерта, з 15 по 21 січня на міжбанку через активність регулятора курсовий коридор становитиме 38-38,6 грн/долар та 39-40,5 грн/євро, коливання навряд чи перевищать 0,3 грн.

А на готівковому ринку коридор валютних коливань буде в межах 38,5-39,5 грн/долар та 39-41 грн/євро, щоденні курсові зміни не перевищать 0,5-0,6 грн.

"Таким чином, наступного тижня можна розраховувати на те, що ринок повернеться до започаткованих трендів грудня, сутність яких полягає у поступовому наближенні курсів міжбанку і готівкового ринку та створення передумов до єдиного курсу валют. Також важливим буде збереження і дотримання балансу між попитом і пропозицією. Відтак всі курсові зміни відбуватимуться з огляду саме на стан рівноваги між покупцями та продавцями валюти", - додав Лєсовий.

Упродовж 2024 року курс долара до гривні буде коливатися відповідно до ринкових умов та сезонності.

Національний банк України має забезпечити курсову стійкість та привабливість гривні, сказав голова НБУ Андрій Пишний.

Пишний додав, що НБУ традиційно не дає прогноз щодо курсу долара "але декларує, що буде ефективно забезпечувати мандат цінової стабільності і курсової стійкості".