Байден підтвердив удари по хуситам у Ємені

Президент США Джо Байден підтвердив ракетну атаку по хуситам у Ємені

Президент США Джо Байден підтвердив ракетну атаку по хуситам у Ємені в ніч на 12 січня. Про це йдеться у заяві президента, оприлюдненому Білим домом.

"Сьогодні, за моїм наказом, збройні сили США, разом зі Сполученим Королівством і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади і Нідерландів успішно завдали ударів по низці об'єктів в Ємені, які використовувалися повстанцями-хуситами, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства на одній з найважливіших водних артерій світу", йдеться у заяві Байдена.

Він зауважив, що атака сил коаліції була відповіддю на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, в тому числі із застосуванням протикорабельних балістичних ракет.

"Ці напади поставили під загрозу американський персонал, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу торгівлю і поставили під загрозу свободу судноплавства", - наголосив Байден.

Президент США зазначив, що від протизаконних дій хуситів постраждали понад 50 країн. Екіпажі з понад 20 країн зазнали погроз або були захоплені в заручники під час актів піратства. Понад 2 000 кораблів були змушені змінити маршрут на тисячі миль, щоб оминути Червоне море, що може призвести до тижневих затримок у доставці товарів.

"А 9 січня хусити здійснили свою найбільшу на сьогоднішній день атаку, безпосередньо націлену на американські кораблі", заявив Байден.

Він сказав, що США та його союзники не будуть більше терпіти подібні напади і тому вдалися до "сьогоднішньої оборонної акції".

"Сьогоднішня оборонна акція відбувається після широкої дипломатичної кампанії і ескалації нападів повстанців-хуситів на комерційні судна. Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом про те, що Сполучені Штати і наші партнери не будуть терпіти напади на наш персонал і не дозволятимуть ворожим суб'єктам ставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі. Я не вагаючись, вживатиму подальших заходів для захисту наших людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це буде необхідно" - заявив Байден.

Збройні сили США та Великої Британії в ніч на 12 січня вдарили по воєнним об'єктам хуситів в Ємені

Збройні сили США та Великої Британії в ніч на 12 січня вдарили по воєнним об'єктам хуситів в Ємені.

Удари наносилися з винищувачів і ракет "Томагавк". Понад десяток цілей були вражені ракетами, випущеними з повітря, поверхні та підводних платформ.