Банкіри прогнозують зміцнення гривні: скільки коштуватиме долар

Минулого тижня гривня зміцнилася до 39,35 грн. за долар, що є позитивним сигналом для валюти. За даними Мінфіну, аналітики вказують на кілька чинників, які сприяли цьому росту.

По-перше, знизилася активність на міжнародному валютному ринку через вихідні у Китаї та затишшя наприкінці місяця.
Крім того, Національний банк України активно продовжував виходити на ринок із продажем валюти, обсяг якого становив 508 млн доларів протягом тижня.

Такі дії Нацбанку призвели до зміцнення гривні, яка піднялася з рівня 39,75 до 39,35 грн/дол.

Аналітики Sense Bank прогнозують, що гривня продовжить зміцнюватися, оскільки до 20 травня бізнес повинен сплатити квартальні податки, що разом із сезонним спадом активності може призвести до подальшого зростання курсу.

На готівковому ринку долар торгується на рівні 39,80-39,90 грн, а зниження його курсу стримується попитом на валюту. Крім того, українські банки не знижують вартість долара в обмінниках, тому очікувати на зниження курсу гривні не варто.

Проте є ризики для гривні, зокрема значний обсяг бюджетних коштів, які додатково надаються банкам для підтримки ліквідності, можуть впливати на курс. Раніше НБУ послабив валютні обмеження, і є питання про те, чого чекати на подальший курс гривні.