«Батьківщина» не голосуватиме за закон про мобілізацію у тому вигляді, який є зараз

Україна має виборювати перемогу новітньою зброєю, а не життям людей.

Про це заявила Голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко у своєму відеозверненні, опублікованому на сторінці у Facebook.

Партія "Батьківщина" не голосуватиме за закон про мобілізацію у тому вигляді, який є зараз. Для нас є неприйнятними його репресивні положення, зокрема, про скасування броні для інвалідів третьої групи, педагогів і студентів. Документ неефективний і неконституційний", - зазначила Юлія Тимошенко.

Коментуючи поданий урядом законопроєкт про мобілізацію, заступник лідера "Батьківщини", народний депутат Валерій Дубіль наголосив, що треба визначити точну кількість громадян, яка має бути мобілізована - цього в законі наразі немає.

Безперечно, ми боремося за країну, нам важливо вистояти і повернути території. Але найбільша наша цінність - це люди, їхні життя. Зменшення віку призову з 27 до 25 років - це шлях у нікуди. Треба дозволити мобілізовувати професійних військових віком від 60 до 65 років, проте - лише добровільно. І кожен, кого мобілізують, повинен бути підготовленим, навченим і забезпеченим усім необхідним - про це має подбати держава. Також наша позиція принципова - ми не підтримаємо закон, якщо там будуть норми про обов'язковий призов жінок та скасування броні на людей з інвалідністю 3 групи, педагогів, науковців, студентів", - зазначив Валерій Дубіль.

У ВО "Батьківщина" наголосили, що першочергово у Верховну Раду має бути внесений законопроект про всебічний розвиток технічно-наукових новацій для розробки і виробництва зброї.

Кошти для власного військово-промислового виробництва лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко пропонує віднайти, скасувавши у бюджеті-2024 заплановане підвищення зарплати чиновникам і призупинивши на цей рік виплати всіх зовнішніх і внутрішніх боргів. За її підрахунками, ця сума сягне 650 мільярдів гривень.

Відправляючи на фронт молодих людей, ми не можемо перевершити рф в кількості військових. Ми маємо своїми власними силами переоснастити нашу армію, дати їй високотехнологічну й ефективну зброю. Звісно, мобілізація під час війни - неминуча, однак має проводитись справедливо. Ми мусимо діяти чітко раціонально, стратегічно і переможно, а не йти в глухий кут", - переконана Юлія Тимошенко.