Беленюк: Жоден російський спортсмен не гідний виступати на Олімпіаді

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) встановив умови участі російських спортсменів на Олімпіаді, згідно з якими вони не повинні брати участь у військових діях або мати зв'язки з військовими структурами. Проте часто організатори спортивних змагань порушують ці правила. Про це заявив український олімпійський чемпіон Жан Беленюк, народний депутат від партії "Слуга народу", в ексклюзивному інтерв'ю "Главкому".

За його словами, найчастіше це порушується на рівні спортивних федерацій, які запрошують так звані нейтральні компанії для моніторингу російських спортсменів і їх перевірки відповідно до рекомендацій МОК. Беленюк наголосив, що МОК обіцяв забезпечити додаткову перевірку спортсменів, але поки що важко прокоментувати, як саме це буде організовано.

Спортсмен підкреслив, що його переконання, що жоден російський спортсмен не повинен мати право на участь у Олімпіаді. Однак, коли є фотодокази про те, що спортсмен стоїть поряд з Путіним, і на це не звертають уваги, це свідчить про те, що комісії, які проводять фільтрацію, діють не згідно з рекомендаціями, які вони самі встановили.

На рішенні виконавчої ради МОК допустити спортсменів з Росії і Білорусі до участі в Олімпіаді 2024 року були встановлені обмеження. Вони не матимуть можливість брати участь у командних видах спорту, та індивідуальним спортсменам не дозволять виступати під прапорами своїх національних держав. Почесні гімни для них не звучатимуть. Також спортсмени з російськими та білоруськими паспортами, які підтримують війну в Україні або мають контракт з військовими або службами безпеки, не будуть допущені до змагань. Чиновників з Росії та Білорусі також не запросять або не допустять до Олімпійських ігор. Варто відмітити, що подібні правила вже існують для представників цих країн у багатьох видах спорту, але організатори спортивних змагань не завжди їх дотримуються. Крім того, російські спортсмени традиційно перебувають під пильним наглядом антидопінгових органів.

Український президент Володимир Зеленський заявив, що російських спортсменів не можна прикрити вимушеним нейтралітетом. Матвій Бідний, виконувач обов'язків міністра молоді та спорту України, вважає, що це питання є питанням зовнішньої політики і рішення про участь України в Олімпійських іграх у таких умовах буде прийнято після консультацій з суспільством. Також розглядається можливість бойкоту Олімпіади країнами Балтії та Скандинавії. Проте цього може бути недостатньо для тиску на МОК, щоб вони відмінили своє рішення.