Білий дім заявив про «глибоку причетність» Ірану до атак в Червоному морі

Іран пов'язують з атаками хуситів на судна в Червоному морі

Представниця Ради національної безпеки США, Едріен Вотсон, повідомила, що Іран «глибоко причетний» до планування операцій хуситів з Ємену проти комерційних суден у Червоному морі. Розвідувальні дані з Тегерану були критично важливими для здійснення атак. На думку чиновниці, атаки підтримуваних Іраном хуситів мають на меті підтримку палестинців в контексті проведення операцій Ізраїлю в Секторі Гази.

Хусити з Ємену нападають на торгове судноплавство в Червоному морі за допомогою безпілотників та ракет, примушуючи судна змінювати маршрути і обирати довші шляхи навколо південної частини Африки.

«Ми знаємо, що Іран брав активну участь у плануванні операцій проти комерційних суден у Червоному морі. Це узгоджується з довгостроковою матеріальною підтримкою Ірану та заохоченням дестабілізуючих дій хуситів у регіоні», - заявила Вотсон.

Представниця Білого дому з питань національної безпеки наголосила, що ці атаки є міжнародним викликом, на який потрібні спільні дії.

Варто відзначити, що Іран відреклось від причетності до атак хуситів у Червоному морі.

16 грудня США збили 14 безпілотників, запущених хуситами, що атакували торгові судна у Червоному морі.

Проіранське угруповання «Ансар Алла», відоме як хусити, заявляло, що бере участь у бойових діях проти Ізраїлю і буде атакувати судна, пов'язані з Ізраїлем і його союзниками.