Боржникам будуть відключати світло: у Yasno розповіли деталі

Київський енергопостачальник Yasno планує розпочати відключення боржників від електроенергії з 29 січня.

Уряд скасував мораторій на відключення комунальних послуг та нарахування пені для населення, повідомив генеральний директор компанії Сергій Коваленко в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua

Є два типи попереджень для боржників.

"Перше - ми називаємо це сповіщення, коли компанія усіма методами, починаючи від СМС, від розсилок у Viber і чатах, закінчуючи дзвінками до людей, сповіщає про те, що є борг, будь ласка, сплатіть", - вказав Коваленко.

Другий тип попередження передує відключенню споживача від електроенергії.

"Що стосується попередження, як офіційного документа, його розсилають за 10 днів до відключення. Це перша стадія, і у людини є час. І за п'ять днів ще мережі надсилають свій лист-попередження. Оці 10 днів - для того, щоб вийти із ситуації й сплатити борг", - пояснив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Боржники почнуть отримувати сповіщення з 29 січня.

"Звісно, всім одразу не буде розсилатися попередження. Всім приходять лише сповіщення. Ми рейтингуємо боржників від найвищого по сумі боргу. А другий критерій - це глибина боргу. Тобто, є боржники один місяць, і це не є така велика проблема, ми маємо надію, ми комунікуємо з ними. А є борги, які рік і більше", - сказав Коваленко.

Відключення відбудеться після отримання попередження.

Борг можна сплатити й з-за кордону.

"Це не є велика проблема. Є безліч електронних каналів, за якими можна сплатити: починаючи від сайту і закінчуючи мобільним додатком. Це можна зробити з будь-якої точки світу. Якщо ж людина накопичила з різних обставин великий борг і не має повної суми, щоб оплатити, ми такі випадки розглядаємо, але нам потрібна комунікація. Потрібно, щоб ця людина звернулася. І ми укладаємо так звані договори розстрочки, і там вже індивідуальний графік, за яким людина сплачує", - зазначив він.

Щоб відновити постачання електрики, треба сплатити борг.

"Після цього треба буде отримати рахунок на підключення і сплатити. Бо відключення і підключення коштує грошей. Після того, як буде сплачено рахунок на підключення, колеги з мереж впродовж п'яти днів підключають фізично абонента до постачання", - підсумував Коваленко.

Кабінет міністрів дозволив вимикати електроенергію боржникам

Кабінет міністрів дозволив вимикати електроенергію побутовим споживачам, які систематично не платять за неї та накопичили борги.

Це стосується споживачів, які проживають на територіях, які контролює Україна та де не ведуться бойові дії.