Буданов розповів про спроби ГУР звільнити Запорізьку АЕС

Бійці Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України уже тричі спробували звільнити місто Енергодар та Запорізьку атомну електростанцію від російських окупантів. Перша спроба відбулася в серпні 2022 року, коли декілька десятків спецназівців перетнули Каховське водосховище на швидкохідних човнах. Однак, їх не вдалося закріпитись і військам довелося відступити.

Пізніше українська воєнна розвідка спробувала висадитись на лівому березі ще двічі, але і в цих випадках успіху не досягла. У цих операціях взяли участь також бійці Інтернаціонального легіону, які мають відповідний досвід, але навіть з їх підтримкою окупанти використовували важку техніку, щоб змусити українські війська відступити.

Останні розвідувальні операції ГУР стосувались проблеми ядерної безпеки в Україні. На 67-й сесії Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ) була прийнята резолюція, яку підтримали 69 країн, щодо виведення російських військ і персоналу з Запорізької АЕС і повернення станції під контроль України. Експерти МАГАТЕ наголосили на необхідності розмінування території, оскільки на ній залишилися міни, встановлені російськими загарбниками.