Чехія почала тотально перевіряти українських біженців: кого можуть позбавити виплат

Чехія почала тотально перевіряти українських біженців: кого можуть позбавити виплат

Чеська поліція почала активно перевіряти фактичні місця проживання українців через зростання кількості підроблених документів про їхнє місцезнаходження. Це може призвести до втрати можливості отримати фінансову допомогу.

Як передає "Хвиля", про це пише Týdeník Policie.

З 1 вересня в Чехії набудуть чинності нові правила надання житла для біженців. Згідно з ними, українці, які отримали тимчасовий захист, повинні надавати інформацію про своє актуальне місце проживання. Раніше поліція перевіряла лише документи на підробку, але тепер вони почали проводити фактичні візити до зазначених адрес.

Українці у Чехії / Фото: Pixabay

Таким чином, якщо особа не проживає за вказаною адресою, інформацію вважається неправдивою, що може мати серйозні наслідки. Зокрема, це може призвести до втрати можливості отримати фінансову допомогу від чеського уряду.

За словами керівника празького департаменту поліції з іноземних справ, тільки в першому півріччі 2024 року виявили 253 підроблені документи про надання житла. Також було встановлено, що 1449 українців з тимчасовим захистом у Празі не проживають за вказаною адресою. У 2023 році загалом в Празі було виявлено 7888 таких осіб. У всіх випадках поліція пропонувала Департаменту притулку та міграційній політиці МВС Чехії скасувати дані про проживання.

Раніше повідомлялося, що Чехія планує збільшити виплати деяким біженцям.

Читайте також: