«Чекістські граблі» для Росії

Зникнення замовника силовиків

Учора в Росії відзначали День чекіста, і я сама замислилася. КПРС і КДБ були основою радянської політичної системи, призначені для забезпечення могутності держави. КДБ виконував свою роль замовника в особі КПРС.

Після розпаду Союзу з'ясувалося, що замовника немає. Єльцин не довіряв силовикам і почав їх відтісняти, прийшовши до влади. Старий склад силовиків було очищено за допомогою Коржакова, керівника особистої охорони Єльцина.

Однак було дві винятки. Примаков, керівник російської зовнішньої розвідки (ЗР Росії) з 1991 по 1996 рік, і Галушко, колишній голова КДБ УРСР з 1987 по 1991 рік і керівник ФСБ лише півроку за Єльцина (вересень 1993 - лютий 1994).

Не було жодної спадкоємності між радянською силовою елітою і елітою пострадянської Росії. На керівні посади в силових відомствах були призначені нові люди, які не відчували себе частиною "корпорації силовиків". Силовики, разом з політиками і бізнесменами, стали членами фінансово-політичних груп. Єдине, що об'єднувало різні силові відомства, - наявність силових ресурсів.

"Останній конфлікт між силовиками і не силовиками відбувся у 1996 році під час президентських виборів. Коржаков виступив проти проведення виборів у встановлений законом термін, вважаючи, що Єльцин почуває себе погано, а Дьяченко і Березовський наполягали на проведенні виборів. Коржаков програв і перед другим туром виборів був звільнений, так само як і глава ФСБ Барсуков, який підтримував Коржакова" - цитата з оригінального тексту.

Силова еліта в пострадянській Росії

Якщо перші демократи неохоче співпрацювали з силовиками, то олігархи 90-х років розуміли, що силові структури можуть сприяти досягненню їхніх цілей. Спочатку екс-співробітники розвідки та контррозвідки контролювали кіоски і магазини. Потім вони стали потужним інструментом в руках фінансово-політичних груп у боротьбі за велику власність. При призначенні Путіна на пост президента, більш важливу роль зіграли олігархи, пов'язані з "сім'єю" першого президента РФ, а не силовики.

Зростання силових структур

При Путіні знову зросло зацікавлення в силових структурах, як офіційних, так і гібридних. Але спочатку політекономічні групи на чолі з Путіним використовували силовиків як інструмент. Стабільність в Росії залежала від високих цін на енергоносії та кредитів західних банків.

Однак відбулося зміщення - внутрішнє та зовнішнє. В Росії активно обговорюється "чекістський гак". Різноманітні спецоперації, вторгнення РФ в Україну, втручання у вибори та інші дії перетворили силовиків на основний інструмент в боротьбі за вплив і ресурси. А всередині РФ ситуація стала незадовільною для її громадян.

Ця історія слугує прикладом того, як сильна може бути пам'ять про минуле. Якщо не надавати чітких оцінок складним періодам історії, це повторюватиметься з погіршенням з кожною новою епохою. Ваша віроломна війна призведе до того, що самі силовики розійдуться на тих, хто стукає, і тих, хто сидить. Саме це є "чекістським гаком", на якому самі силовики підвісили Росію.