Червоний Хрест вигнав зі свого складу білоруську організацію

Білоруський Червоний Хрест було виключено з Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста через депортацію українських дітей. Про це повідомлено Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Згідно з Червоним Хрестом, виключення стало результатом відмови білоруського Червоного Хреста звільнити Дмитра Шевцова з посади генерального секретаря Національного Товариства.

Після промов глави білоруського Червоного Хреста про ядерну зброю, депортацію українських дітей до Білорусі і поїздки до окупованого Донбасу, Червоний Хрест вимагав його відставки.

За інформацією Червоного Хреста, виключення означає, що білоруський Червоний Хрест втрачає свої членські права в Міжнародній федерації товариств Червоного Хреста. Крім того, будь-яка фінансова підтримка для білоруського Червоного Хреста буде усунута.

Червоний Хрест Білорусі тепер не може брати участь в Генеральній асамблеї Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і не має права голосувати чи обиратися на будь-яких статутних зборах.

Проте, білоруський Червоний Хрест може бути відновлений після виконання вимог Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Заслідкувало, що депутати Європарламенту закликали Міжнародний кримінальний суд (МКС) видасти ордер на арешт Олександра Лукашенка, голови білоруського режиму. Це пов'язано з причетністю Білорусі до депортації дітей з України.