Чи можна ЛГБТ-людям брати участь у церковних таїнствах? Відповідь Ватикану

У Ватикані заявили, що люди нетрадиційної орієнтації та транссексуали можуть бути хрещеними батьками та свідками на церковних весіллях. Цю інформацію оголосив доктринальний офіс Ватикану, повідомляє Reuters.

В липні єпископ Хосе Негрі з Бразилії надіслав до доктринального офісу шість запитань щодо участі ЛГБТ-людей у релігійних обрядах. Лист підписав аргентинський кардинал Віктор Мануель Фернандес, а Папа Римський Франциск підтвердив його схвалення 31 жовтня. Відповіді на запитання були опубліковані на сайті доктринального офісу.

Доктринальний офіс зазначив, що хрещення транссексуалів можливо, але за певних умов і при відсутності ризику публічного скандалу. Також вони можуть бути хрещеними батьками та свідками на церковних весіллях, проте рішення про це має приймати місцевий священник, враховуючи пастирську розсудливість.

Католицька церква не забороняє свідкам одностатевих стосунків брати участь у весільних обрядах. Також такі особи можуть принести хрещенню своєї дитині, але повинні жити відповідно до віри.

Єпископ також запитав, чи можуть одностатеві пари хрестити усиновлену або народжену сурогатною матір'ю дитину. Ватикан відповів, що для цього має бути обґрунтована надія, що дитина буде виховуватися в католицькій релігії.

Раніше Папа Римський також припустив можливість благословення гомосексуальних пар. Такі новини з'явилися в контексті розгляду законопроекту про реєстроване партнерство в Україні, на підтримку якого виступили Міноборони та Мін'юст.