Чому так важко реформувати освіту в Україні

Іноді, для досягнення невеликої, але важливої зміни, потрібно витратити місяці або навіть роки. Ви можете пам'ятати підручники з "Основ здоров'я" для 8 класу, де говориться, що дівчата можуть уникнути насильства, якщо вони одягатимуться скромно або поводитимуться певним чином?

Ось кілька цитат, щоб пригадати:

"Психологи і криміналісти вважають, що багато злочинів вчиняються внаслідок самостійної поведінки жертв" (Основи здоров'я, 8 клас, 2016)

"Іноді дівчата поводяться легковажно та фліртують з незнайомими. Це може спровокувати найважчий злочин - сексуальне насильство... Важливо навчитися уникати провокацій та протистояти сексуальним домаганням" (Основи здоров'я, 8 клас, 2016)

"У XIX столітті існували правила етикету для жінок, які були подібні до правил безпеки. Дівчині не дозволялося залишатися самотньою з чоловіком протягом декількох хвилин. Вона повинна була вдягатися просто, говорити тихо і не сміятися голосно. Її батьки контролювали її читання, знайомства та спілкування. Сучасні рекомендації з безпеки майже не відрізняються від цих правил, хоча трохи полегшені" (Основи здоров'я, 8 клас, 2016).

На одній з конференцій щодо реалізації Стратегії гендерної рівності в освіті України, мені випала нагода підняти це питання. Проте, я б хотіла, щоб ми перейшли до розв'язання конкретних проблем, а не обмежувались великими закликами.

Я написала лист до Міністерства освіти щодо цих підручників, і МОН доручило Інституту модернізації змісту освіти провести повторну експертизу. Але це всі хороші новини.

У висновках більшість експертів ІМЗО зазначають незначні зауваження та недоліки, але водночас вказують, що розділ написано на належному рівні та його можна використовувати в освітньому процесі. Деякі експерти також зазначають, що розділ не містить дискримінаційних або стереотипних положень за будь-якою ознакою.

"Ризики, які виникають внаслідок власної поведінки особи, залишаються актуальними. Зокрема, це ризики, пов'язані з легковажною, зухвалою або безвідповідальною поведінкою, спричинені дією алкоголю або наркотичних речовин".

"Зміст параграфів... не містить суперечливих або образливих висловлювань... Матеріал написаний на належному рівні й може бути використаний в освітньому процесі"

Є й такі експертики, які вказують на необхідність оновлення матеріалу щодо гендерних ролей та подання більш об'єктивної інформації про сексуальні стосунки та ставлення до ВІЛ-інфікованих. Проте, вони також зазначають, що в цілому підручник відповідає вимогам і може використовуватися в освітньому процесі, хоча деякі моменти потребують оновлення.

Тільки одна експертка пропонує вилучити деякі фрази та приклади, оскільки їх слідсвобідноєму навантаженню. Проте, у своєму висновку вона також зазначає, що підручник відповідає вимогам Міністерства освіти і науки України.

Такі висновки наводять всі інші експерти з ІМЗО, яка підтримується нашими грошима. До речі, кожен висновок закінчується фразою: "В цілому, я вважаю, що підручник відповідає вимогам Міністерства освіти і науки України".

Я не уявляю, яку ще негативну інформацію повинні написати автори підручників, щоб ІМЗО нарешті визнала, що ці підручники - жахливі та шкідливі, і не повинні бути у школах.

Але, на мою велику прикрість, здається, що нема дна.

Отже, я поставила питання щодо відміни рекомендації Міністерства освіти і науки України щодо підручників "Основи здоров'я" для 8 класу. Бо я не бачу, на що ми спираємось в роботі з цим Інститутом модернізації змісту освіти.