Чорноморський флот втратив десантний потенціал, але зберігає спроможність ракетних атак по Україні

Українські війська зараз не потрібно хвилюватися про можливу десантну операцію російських військ на півдні узбережжя Чорного моря, оскільки росіяни не мають достатніх можливостей для цього. Один з основних проблем російської армії - втрата деяких великих десантних кораблів, які б могли забезпечити перекидання багатьох військ.

На початку війни російські війська планували висадити десант на півдні України, але зараз ситуація змінилася, і ймовірно, вони відмовилися від цього плану. Можливостей для десанту у росіян зараз значно менше.

Однією з основних причин втрати десантних можливостей є знищення українською армією трьох великих десантних кораблів під час повномасштабної війни. Один з них був пошкоджений в бухті Бердянська, другий - у доках Севморзаводу на Криму, третій - в Новоросійську.

Наслідки знищення частини великих десантних кораблів Чорноморського флоту РФ будуть відчутні не тільки в області висадки десанту під Одесою та Миколаєвом. Ці втрати також вплинеють на здатність окупованого Криму загалом.

Великі десантні кораблі були основою альтернативного логістичного маршруту для постачання військ, зброї та техніки на Кримський півострів, а також в Запорізьку та Херсонську області. Однак основним маршрутом є Кримський міст.

Але міст вже був атакований, і з огляду на наявність дальнобійних ракет у ЗСУ, він став дуже вразливим логістичним шляхом. Без великих десантних кораблів, кожен з яких може зробити до п’яти рейсів за добу, запасний маршрут стає під питанням.

Варто зазначити, що Кримський міст є життєвоважливим ланком для російської окупації в Криму та її сил на півдні України.

Однак, російська Федерація все ще має переконання у своїй здатності захистити міст завдяки розвинутій інженерній мережі та службі безпеки.

Наразі Чорноморський флот РФ після серйозних втрат не здатний ні висадити десант на півдні України, ні блокувати зерновий коридор.

Єдине, на що вони все ще можуть розраховувати, це обстрілювати українські міста і села за допомогою крилатих ракет.

Після послідовних ударів Сил оборони України по кораблях Чорноморського флоту, як повітряним, так і водним шляхом, це морське угруповання серйозно збідніло. І вже йдеться про неможливість висадки десанту під Одесою або логістичне забезпечення Кримського мосту, а також блокування зернового коридору Чорного моря для російського флоту.

Однак, є аспект, в якому Чорноморський флот РФ все ще становить загрозу для України. Єдине, на що окупанти можуть використовувати цей флот, це запустити ракетні удари на територію України.

За даними Військово-морських сил ЗС України, на чергуванні у Чорному та Середземному морях знаходяться ракетоносці з крилатими ракетами "Калібр". Один з них розташований у Чорному морі.