Україна не отримає користі від зміни умов підтримки зеленої енергетики – адвокатка

Україна може втратити від зміни підтримки галузі відновлюваної енергетики

Зміна механізму підтримки галузі відновлюваної енергетики в Україні може призвести до зупинки нових проєктів, оскільки порушення гарантій щодо стабільності законодавства та регуляторного поля додасть невизначеності. Про це заявила Ольга Савченко, партнерка Юридичної компанії ALTELAW.

Відомо, що НКРЕКП та USAID (із залученням KPMG) опрацьовують ініціативи щодо відокремлення складової витрат на фінансування Послуги з тарифу на передачу електричної енергії та перенесення такого фінансування на споживачів у вигляді окремого платежу
, - сказала Савченко.

На засіданні Регулятора в грудні 2023 року був схвалений законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо транспонування актів Енергетичного Співтовариства», який передбачає зміну системи фінансування послуги по ВДЕ.

При цьому, від такої ініціативи жоден з ініціаторів не отримає позитивного наслідку, проблема розрахунків з виробниками з ВДЕ лише поглибиться та очевидним буде порушення гарантій держави щодо незмінності умов підтримки, даних ринку під час ретроспективного зниження «зеленого» тарифу
, - зазначила адвокатка.

За словами Савченко, зміна умов підтримки призведе до зупинки нових проєктів, а діючі інвестори будуть розглядати судову захист своїх інтересів.

Міністерство енергетики України не підтримує законопроєкт, розроблений Нацкомісією з питань енергетики та комунальних послуг щодо зміни механізму фінансування галузі зеленої енергетики.

Згідно з висновком ЄБА, зміна стимулів розвитку галузі зеленої енергетики порушить гарантії для інвесторів та утруднить залучення нових інвестицій.

Підприємства зеленої енергетики будуть мати високий ризик фінансового дефолту у разі зупинки підтримки через компанію «Укренерго», оскільки це порушить гарантованість надходжень і підприємства не зможуть розраховуватись за кредитами
, - додали інвестори.