Чотири слова на "и", про які ви не знали

Українська мова містить чотири слова, що починаються на літеру "и". З 2019 року правопис урегулював використання цих слів, повідомив мовознавець Олександр Авраменко під час свого експрес-уроку з української мови.

До 2019 року існувало неписане правило, що слів, починаються на "и", не існує. Але з 2019 року правопис урегулював використання кількох слів, що починаються на "и". Перше слово - "ич". Наприклад, "Ич який хитрий!", "Ич яка гарна!", - розповідає Олександр Авраменко.

Друге слово - "икати", що означає вимовляти "и" замість "і".

Третє, одночасно, допускає використання паралельних форм: "ирод" або "ірод", "ирій" або "ірій". Обидві варіації є правильними. Ви запитаєте, хто запровадив такий правопис? А я відповім: так українці вимовляли ці слова всередині свого життя. На закінчення, не забуваймо, що Україна повинна говорити і писати грамотно", - додає мовознавець, - підсумовує Олександр Авраменко.

У Тернополі проживає чоловік, якому належить найдовше прізвище в Україні, яке містить 50 символів.

Прізвище та ім'я чоловіка мають такий вигляд: Бронівогневладислав-Едуардолеонардоконстантинослав Володимиренклименжільєнко-Громинревинградинтеменко.

З 2010 року цей чоловік періодично змінює свої паспортні дані. Вперше це сталося, коли йому виповнилося 24 роки. Таким чином, це уже четверта зміна його особистих даних.