ЦРУ в Україні підтримує 12 секретних баз на кордоні з Росією - NYT

ЦРУ підтримує 12 таємних баз в Україні

За даними газети The New York Times, Центральне розвідувальне управління США має 12 секретних баз в Україні, які розташовані вздовж російського кордону. Ці бази допомагають відстежувати дії російських збройних сил та збирати важливу інформацію шляхом прослуховування їх розмов.

Ця співпраця "перетворила Україну, чиї спецслужби довгий час вважалися скомпрометованими Росією, одним із найважливіших розвідувальних партнерів Вашингтона у боротьбі з Кремлем", - зазначають журналісти.

Відповідно до дослідження, проведеного виданням, ЦРУ співпрацює з Україною протягом останніх 10 років і вже декілька разів відвідував країну. Паралельно з цим, на кордоні з Росією було побудовано 12 підземних пунктів, які займаються збором даних.

Українська розвідка множені рази продемонструвала свої можливості, чого прикладом є зібрана ними інформація про збитий літак Малайзійських авіаліній та російських агентів, які втручалися у вибори в США.

За словами авторів матеріалу, партнерство між українською та американською розвідками є суворо охоронюваною таємницею.

"Зараз ці розвідувальні мережі важливіші, ніж будь-коли, оскільки Росія перейшла в наступ, а Україна все більше залежить від диверсій і ракетних ударів далекого радіусу дії, які вимагають шпигунів далеко в тилу ворога. І вони все більше наражаються на ризик: якщо республіканці в Конгресі припинять військове фінансування Києва, ЦРУ, можливо, доведеться скоротити свою діяльність", - підкреслюють журналісти.