Демобілізація: як ветерани повертаються до роботи після війни, та що потрібно знати працедавцям

Українці, які повертаються до цивільного життя після служби, потребують допомоги в адаптації до нового середовища. Про це повідомляє видання Ліга разом з компанією «Метінвест» Ахметова.

Вже 518 ветеранів працюють в компанії «Метінвест», з яких 482 пройшли перекваліфікацію та отримали нову професію. Один з ветеранів, 56-річний Едуард Аноткін, був військовим металургом і пішов на фронт добровольцем. Після демобілізації через контузію, він не міг повернутися до своєї колишньої роботи, тому компанія навчила його новій професії - слюсар на підприємстві Каметсталь.

Аноткін розповідає, що період служби на Донецькому напрямку був важким. Росіяни атакували, а українські сили не мали достатньо зброї для захисту. Він отримав контузію, але не пройшов реабілітацію через нестачу особового складу в підрозділі. Після інфаркту та виявлення патології головного мозку, його демобілізували.

«Метінвест» стверджує, що суспільство повинно підтримувати ветеранів і допомогти їм повернутися до цивільного життя поза зони конфлікту.

Керівники компанії навчаються, як краще підтримати ветеранів і допомогти їм адаптуватися до нових умов. Вони розуміють, що важливо не травмувати, бути чутливими та не ставити неприємні питання. Керівники також надають рекомендації щодо соціальної адаптації повернулися ветеранів.

Компанія «Метінвест» співпрацює з американськими партнерами, які мають досвід у підтримці та адаптації ветеранів. Вони вже запускають програми, спрямовані на допомогу ветеранам, зокрема навчальний курс «Герої поруч», розроблений спеціалістами у галузі психології та управління персоналом, а також військовими психологами та самими ветеранами.