«Дивна війна» не може тривати довго. І ось чому

Головна новина цього року в світовій політиці полягає в тому, що майбутнє світового порядку і роль Заходу в ньому тепер безпосередньо залежить від результатів війни в Україні. Тепер є питання лише в тому, як швидко Захід зрозуміє це.

У війнах між демократіями і авторитарними режимами завжди була перевага у останніх, оскільки вони діяли швидко. Тоді як демократії завжди коливалися, хвилювалися за свої рейтинги та намагалися не виходити із зони комфорту.

Цей етап коливань найкраще описується терміном "дивна війна", яка відбувалася на початку Другої світової війни. На той момент, Захід офіційно оголосив війну нацистській Німеччині після її нападу на Польщу, але при цьому не вживав ніяких дій. Гітлер використав цю паузу, щоб окупувати Польщу, почати війну у Данії та Норвегії та підготувати вторгнення до Франції.

Захід веде схожу "дивну війну" зараз, де неодмінна та масштабна підтримка України поєднується з деталями західних країн у російських ракетах та цинічними дебатами у західних парламентах щодо підтримки України.

Добра новина полягає в тому, що період "дивної війни" не може тривати довго. Зараз відбуваються вирішальні битви на різних дипломатичних і непублічних майданчиках. Вони відбуваються в політичних аренах Європи, де Велика Британія, Польща і, трохи несподівано, Німеччина, підтримують Україну. Вони відбуваються в американському Конгресі, де республіканці починають забувати спадок Рейгана. Вони відбуваються в ООН, НАТО, ОБСЄ та інших міжнародних організаціях, а також навіть на пунктах пропуску на кордоні між Польщею та Україною.

Найефективнішим методом для демократій зрозуміти ситуацію є участь у війні на своїй території. В разі затягування періоду "дивної війни", це стає лише питанням часу.

Якщо Росія не відповідає належним чином, ми можемо очікувати настання нового багатополярного світу з численними локальними війнами і світовим хаосом.

Хоча багатополярність не означає кінець світу, вона не дозволяє нам зробити надійні прогнози.

В цілому, історія зробить поворот до глобальних конфліктів, перерозподілу власності та переоцінки цінностей. Точною точкою відліку цього кола стане Україна.

Втішає той факт, що перемогу здобудуть сили добра завдяки перевазі технологій, грошей та освіти. Але після цього історики напишуть, що початок путінського божевілля сприяв підлітковий інфантилізм українського суспільства та мрії про комфорт у змученого благами західного суспільства.

Читайте також:

  • Ви ж не думали, що у 2024 буде легше?
  • Ми можемо програти. Як цього уникнути?
  • Україна - це великий Паперовий Левіафан
  • Вони не зупиняться. Що треба розуміти про росіян