США призупинили постачання зброї Ізраїлю через розбіжності щодо ситуації в Газі

США призупинили постачання зброї Ізраїлю через розбіжності щодо ситуації в Газі

За інформацією порталу Axios, Сполучені Штати вперше з жовтня 2023 року тимчасово зупинили поставки боєприпасів для ізраїльської армії. Причини такого рішення залишаються невідомими, але воно викликало серйозну стурбованість в ізраїльському уряді. Білий дім відмовився коментувати ситуацію.

Призупинення постачання зброї стало результатом зростаючих розбіжностей між США та Ізраїлем щодо військових дій у секторі Гази. Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу настоює на операції в місті Рафах, незалежно від домовленостей з ХАМАС про звільнення заручників. З іншого боку, президент США Джо Байден постійно тиснутий однопартійцями-демократами та громадськістю, які вважають, що Ізраїль порушує міжнародне гуманітарне право і вбиває цивільних осіб з використанням американської зброї.

Нагадаємо, раніше Байден висловив критику Нетаньягу за його підхід до операції в Газі та закликав до перемир'я. США не бачили плану операції в місті Рафах, яка би захистила цивільне населення, і не можуть підтримати такий наступ.

"Військова допомога США дасть Україні можливість контрнаступу у 2025 році" - заявили у Байдена.