Дональд Туск став новим прем'єром Польщі: що про нього відомо

Український Сейм сьогодні, 11 грудня, висунув кандидатуру Дональда Туска на посаду прем'єр-міністра Польщі. Цей політик очолював «Громадянську коаліцію». Представляємо основні факти з його біографії.

Дональд Туск має 66 років і походить з міста Гданськ. Він народився у родині кашубів - однієї з традиційних етносів регіону. Батько був ремісником, а мати працювала у медичній академії. Під час навчання у початковій школі Туск втратив свого батька.

У 1970-х роках Туск закінчив історичний факультет Ґданського університету. Вже у студентські роки він одружився з Маргаритою Сохацькою. У них є двоє дітей - син Міхал та донька Катажина.

Туск також цікавиться футболом і володіє, крім польської, ще двома мовами - англійською і німецькою.

Починаючи з університетських років, Туск діяв в організації незалежної профспілки «Солідарність», яка протистояла комуністичному режиму. Пізніше він очолив Ліберально-демократичний конгрес - польську правоцентристську політичну партію. В 1991 році Туск став її лідером і депутатом Сейму.

Після поразки на наступних виборах, Туск створив партію «Унія Свободи» разом з першим демократичним прем'єром Польщі Тадеушем Мазовецьким. Він також обійняв посаду віцемаршала Сенату і пізніше став одним з засновників «Громадянської платформи», яку очолив.

У 2005 році Туск поступився братам Качинським на парламентських виборах і його партія «Право та справедливість» перемогла. Однак, у 2007 році «Громадянська платформа» виграла вибори і Туск став прем'єр-міністром Польщі. Він зайняв цю посаду впродовж двох термінів - з 2007 по 2014 рік.

У 2014 році Туск став головою Європейської ради, а в 2019 році залишив цю посаду.

З питань відносин з Україною, Туск заявляв про свою готовність підтримувати країну та прагнути до відновлення повноцінної співпраці із ЄС. Він також обіцяв шукати рішення щодо блокування кордону польськими перевізниками, але з метою захисту інтересів польських перевізників і вирішення цієї проблеми.