Економічні підсумки 2023 року. Усе краще, ніж ми очікували!

2023 рік: виклики, досягнення та перспективи

Вже за кілька днів 2023 рік стане історією. Він вписаний кров’ю українців у хронологію новітніх визвольних змагань нашої держави. Разом з вами я також хочу згадати цей рік, дати оцінку подіями, що визначали його хід.

Ми другий рік живемо в умовах повномасштабної війни. Стійко тримаємо фронт протяжністю понад 1,2 тис. км. (для розуміння – приблизно така відстань між Києвом та Берліном), а усього маємо прикривати майже 3,8 тис. км суходолу з Росією. За рік завдали серйозних збитків ворогові, суттєво послаблюючи його військовий потенціал і спроможності на 2024 рік.

ЗСУ знищено майже 250 тис. загарбників, понад 2,8 тис. танків, 4,8 тис. бойових броньованих машин, понад 6,2 тис. артилерійських систем, близько 400 засобів ППО, більше сотні літаків та гелікоптерів, понад 4,6 тис. БПЛА, більше 1 тис. одиниць спеціальної техніки, 960 крилатих ракет тощо.

Однак і нам війна дається нелегко. Зростає суспільна напруга. Посилюється втома. Збільшується потреба у мобілізації, ротації захисників, що воюють другий рік. Величезні кошти, які могли піти на розвиток, маємо спрямовувати на безпеку і оборону. Щоденні удари знищують житло, виробничий сектор та інфраструктуру по усій території країни. Ми стали найбільш замінованою державою в історії людства, і кожен день площі небезпечних територій зростають. Але головне: втрачаємо найцінніших – мужніх захисників і захисниць, які віддали життя за свободу і незалежність України. Вічна пам’ять Героям!

Водночас, ми зміцнюймо нашу обороноздатність. Значно посилили ППО наших міст і об’єктів цивільної інфраструктури. 2023 рік увійде в історію як рік початку повномасштабного переведення ЗСУ на сучасну військову техніку держав НАТО. При цьому строкатість озброєння та військової техніки, що передається Україні, робить ЗСУ найунікальнішою армією світу за лінійкою зброї, що використовується (у цьому є як недоліки, так і переваги, але усі аспекти освітити у підсумковому матеріалі неможливо). Важлива подія року з точки зору зміцнення обороноздатності – проведення у вересні у Києві Першого міжнародного форуму оборонних індустрій, у якому взяли участь 252 компанії сектору ОПК з більш ніж 30 держав світу. Ключова домовленість – створення Альянсу оборонних індустрій, відкритого для приєднання, для спільного виробництва «арсеналу вільного світу».

Гортаючи календар з основними невійськовими віхами за цей рік, я хотів би почати з останньої найбільш знакової і символічної події.

Євроінтеграція. Маємо підтверджене політичне рішення Європейської ради про відкриття перемовин про вступ України і Молдови до ЄС.

Попри повномасштабну війну, ми продовжуємо тримати макрофінансову стабільність. Це база для повноцінного відновлення не тільки після війни, але вже зараз, коли вона ще триває.

Найкращий кейс – гральний бізнес, який за 11 місяців сплатив до бюджету 9,6 млрд грн (у 13 разів більше, ніж за весь 2022 рік та у 48 разів більше, ніж за 2021 рік).

Підтримка війська – це і є та основна причина, чому ми були змушені майже повністю повернутись до практик довоєнного оподаткування і адміністрування (включно зі скасуванням 2% єдиного податку, поверненням повних податків на паливо, податкових перевірок тощо), а також вишукувати додаткові джерела доходів (на кшталт оподаткування надприбутків банків). Крім цього, детінізація – це безсумнівний пріоритет євроінтеграції, яка без реалізації принципу верховенства права (рівні прозорі правила для бізнесу) в фінансових відносинах є неможливою.

У цьому розумінні, основні здобутки 2023 року – посилення обороноздатності, євроінтеграція, макрофінансова стабільність і підтримка громад – є невід'ємною частиною нашого шляху до миру, свободи і процвітання.