ЕКУ: держкомпанії заощадили на операціях з електроенергією понад пів мільярда

За допомогою нового ринкового інструменту для купівлі-продажу електроенергії, державні компанії змогли зекономити більше 565 млн грн. Такі дані містяться в повідомленні компанії "Енергетична компанія України" (ЕКУ).

У листопаді 2022 року була створена державна балансуюча група ЕКУ, яка наразі є другою за розміром на енергетичному ринку України.

Ця група включає найбільшого виробника електроенергії в країні - державний НАЕК "Енергоатом", провідних виробників з "зеленої" енергетики та лідерів галузі споживачів електроенергії.

За рік роботи балансуючої групи, її оптимізація небалансів постійно зростає завдяки долученню нових учасників і розвитку групи. Віталій Бутенко, генеральний директор ЕКУ, називає цей процес успішною історією.

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін також підтверджує важливість роботи Енергетичної компанії України. Він вважає, що ця компанія вносить значний внесок в інноваційність енергоринку України, незалежно від ситуації на ринку через воєнний стан.

Балансуюча група ЕКУ включає в себе також велику кількість виробників енергії з відновлюваних джерел, де небаланси є незвичайно високими через погодні умови. Наявність ефективної групи дозволяє таким виробникам компенсувати втрати у продажу енергії. Ольга Рибачук, керуюча директорка ELEMENTUM ENERGY, одного з найбільших іноземних інвесторів у ВДЕ в Україні, цінує продуктивність ЕКУ.

АТ "Енергетична компанія України" є національною енерготрейдинговою компанією, що займається реалізацією енергоресурсів для комерційних клієнтів. Компанія є засновником першої державної балансуючої групи учасників ринку електроенергії. Вона також веде діяльність на внутрішньому та зовнішньому ринках і виявляє себе одним з провідних енерготрейдерів країни.