Посилення мобілізації: адвокат розповів, як зміняться перевірки ТЦК на вулицях

Українцям пояснили, як зміняться перевірки ТЦК на вулицях після прийняття нового закону про мобілізацію. Цей закон набуде чинності вже через 9 днів – 18 травня.

Адвокат Микола Максимов розповів про це у коментарі для ТСН.ua. Він також має досвід у питаннях мобілізації.

Багатьох українців цікавить, які права та обов'язки будуть у військовозобов'язаних та працівників ТЦК і з якими змінами вони зіткнуться.

За новим законом оповіщення населення продовжиться, включаючи вулиці. Згідно з Максимовим, військовозобов'язаний повинен мати при собі військово-обліковий документ. Його необхідно показати як поліцейському, так і працівнику ТЦК.

«До цього не було вимоги носіння такого документа та показування його працівникам ТЦК. Проте військовозобов'язаного все одно не мають права затримувати, крім випадків, якщо він перебуває в розшуку Національною поліцією. Якщо він перебуває, його можуть затримати, скласти адмінпротокол і доставити до ТЦК», - пояснив він.

Відповідаючи на запитання про те, хто має право затримувати, адвокат сказав, що це право мають лише поліцейські. Тобто працівники ТЦК не мають права затримувати незалежно від того, чи були зміни в законодавстві.

Максимов зауважив, що заштовхування військовозобов'язаного до транспорту працівниками ТЦК є незаконним. Силу використовувати мають лише поліцейські. Якщо такі дії трапляються з боку працівників ТЦК, потрібно звернути увагу на це та записати цей процес на відео.

«Треба попереджувати працівників ТЦК, що це незаконне обмеження волі, незаконне затримання, і за це відповідальність передбачена статтею кримінального кодексу України. Я бачив багато відео, коли приверталася увага інших людей на вулиці, то людину відпускали», - розповів він.

Адвокат звернув увагу на те, що в Україні є кримінальна відповідальність за розголошення інформації про переміщення ЗСУ та їх техніки.

«Однак, знімати незаконні дії працівників ТЦК можна, але не рекомендується розміщувати це в інтернеті. Відео можна додати до заяви до Державного бюро розслідувань про незаконне затримання», - уточнив він.

За словами Максимова, питання щодо заповнення порожнього бланку повістки на вулиці, а не отримання наперед виповненого порядку денного, є дискусійним.

«Є юридичні питання до цього. У повістці є підпис керівника ТЦК і вона містить дані про особу. Це питання вже обговорювалось, декілька осіб намагалися написати заяви до правоохоронних органів. Але це питання ще не вирішено, тому так продовжують робити», - повідомив він.

Також адвокат прокоментував чутки про те, що у затриманих військовозобов'язаних забирають телефони, не дозволяючи їм зателефонувати, наприклад, адвокату або родині.

«Телефон є власністю людини. Немає права його забирати. ТЦК фактично є військовими частинами, і керівництво часто вирішує вимикати телефони. Але така норма повинна стосуватись всіх осіб, які знаходяться в приміщенні ТЦК. Поза межами ТЦК військовозобов'язаний має право на дзвінок адвокату, поліції та родині.

Раніше повідомлялося, що у реєстрі "Оберіг" будуть відомості про порядок денний.