Ердоган зробив гучну заяву про встановлення миру в Ізраїлі

Туреччина виявила готовність зробити все можливе для встановлення миру між Ізраїлем і Палестиною. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що рішення про створення двох держав є єдиним шляхом досягнення регіонального миру. У своєму виступі в Стамбулі, він закликав сторони уникати кроків, які загострять конфлікт. За його словами, міцний регіональний мир буде можливим лише через остаточне вирішення палестино-ізраїльського питання.

Ердоган наголосив на важливості вирішення палестинського питання шляхом збереження перспективи встановлення незалежної палестинської держави зі столицею в Єрусалимі. Він вважає, що це є необхідністю, яку не можна відкладати. Президент Туреччини закликав всі сторони, що мають право голосу в регіоні, сприяти миру і докласти зусиль для зменшення напруженості та припинення насильства.

Після початку бойових дій у суботу, міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан провів ряд телефонних розмов із міністрами закордонних справ США, Палестини, Іспанії, Катару, Саудівської Аравії, Ірану, Єгипту та Йорданії. Турецький лідер підкреслив важливість дипломатичних зусиль у відновленні спокою та заявив про готовність активізувати свої зусилля.

У відповідь на це заяву посол Ізраїлю в Анкарі зауважив, що ще рано говорити про посередництво. Він також вказав, що напад ХАМАСу показав неприпустимість наявності угруповання в Туреччині або будь-де інде.