Єрмак анонсував відкриття одного із аеропортів України ще до завершення війни

Один з аеропортів для цивільних польотів може бути відкритий в Україні, повідомив керівник офісу президента Андрій Єрмак під час своєї поїздки до США та виступу в Інституті Хадсона.

Він висловив думку, що майбутня зима буде важкою для України, і Росія буде намагатися зашкодити українській енергетиці. Тому важливо зміцнювати оборону українського неба. Єрмак в цьому питанні виявив великий оптимізм.

"Посилення ППО стане запорукою відновлення. Для відновлення України нам потрібна надійна захисна система. Зокрема, її підсилення дозволить нам відновити роботу одного з аеропортів України. Ми вже працюємо над цим разом з нашими партнерами. Це свідчить про наближення переломного моменту в війні. Наступний рік буде вирішальним у цьому відношенні", - зазначив керівник офісу президента.

Він не назвав точних термінів для відкриття аеропорту, але з контексту свого виступу можна зрозуміти, що йдеться про роботу цивільного аеропорту до закінчення війни з Росією.

Про питання відновлення польотів цивільної авіації, які були повністю припинені 24 лютого 2022 року, активно говорилося в Україні влітку 2023 року. Були обговорювані ідеї щодо відкриття аеропортів у Києві, Львові, Одесі та Ужгороді, але тоді не було ухвалено конкретних рішень або дій.

Весною міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, , коментуючи прогноз Євроконтролю про можливе обмеження польотів над Україною до 2029 року, що засоби протиповітряної оборони, зокрема літаки F-16, дозволять відкрити аеропорт у Львові.