Єврокомісія може покарати Польщу за блокування кордону з Україною – RMF FM

Європейська комісія може розпочати карну процедуру проти Польщі в разі, якщо влада не вирішить питання заблокування перевізниками пунктів пропуску на кордоні з Україною. Про це повідомляє RMF FM.

У Єврокомісії застерігають, що польська влада повинна забезпечити вільний рух українських вантажівок на прикордонних переходах, відповідно до законодавства Євросоюзу. Офіційно Єврокомісія не хоче коментувати можливі заходи проти польської влади, оскільки проходять переговори з Польщею та Україною.

«Європейська комісія продовжує підтримувати контакти з владою обох країн, тому неможливо коментувати потенційні заходи, оскільки обговорення тривають», - зазначив неназваний речник Єврокомісії, розповідаючи польським журналістам.

На минулому тижні польські перевізники розпочали блокування трьох контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Україною. Вони заявляли, що готові розблокувати ці пункти лише за наступних умов:

  • повернення дозволів для українських перевізників;
  • посилення вимог перевезень у рамках Європейської конференції міністрів транспорту;
  • заборона реєстрації у Польщі компаній з капіталом з-за меж ЄС;
  • отримання доступу до української системи «Шлях»;
  • окремі черги для машин з ЄС у системі «єЧерга»;
  • утворення окремих черг для порожніх авто.

Раніше повідомлялося, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України разом з Міністерством інфраструктури Польщі та Директоратом Єврокомісії з питань транспорту та мобільності провели перемовини 15 листопада на пункті пропуску «Дорогуськ». В результаті зустрічі сторони розробили спільні рішення та запропонували їх польським протестувальникам. Проте пропозиції не були прийняті.