Євросоюз ввів санкції, але зберіг лазівки для російської металургії – президент «Укрметалургпром»

Санкції ЄС зберігають лазівки для російської металопродукції - каже експерт

У 12-му пакеті санкцій, який недавно впровадила Європейська Союз, є позитивні моменти для українського ГМК, так як обмеження тепер поширюються на критичні позиції, такі як чавун і феросплави. Однак, ЄС залишив лазівки для інших видів металургійної сировини, переважно слябів та заготовок. Про це повідомив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

Згідно з його словами, імпорт російської металургії, включаючи чавун, буде дозволений до 30 березня 2024 року, якщо контракти на ці позиції були укладені до 19 грудня 2023 року.

Незважаючи на вимоги європейської сталеливарної асоціації EUROFER щодо негайного заборони імпорту російських слябів і заготовок, нові санкції, які мали б набути чинності в 2024 році, зсувають початок заборони до 2028 року. Каленков додає, що в 12-му пакеті санкцій не тільки не передбачено заборони на імпорт цих виробів, а й навпаки - продовжено перехідний період для деяких видів продукції.

Незалежно від цього, впровадження такого пакету санкцій дає українським металургам можливість повністю або частково замінити імпорт російської металопродукції власними аналогами, зауважує Каленков.

"Українська металургія є провідною галуззю в українському індустріальному комплексі. Заборона на імпорт деяких видів металопродукції з Росії і третіх країн, вироблених з російських матеріалів, дає українським виробникам металопродукції додатковий шанс підвищити свою стабільність і зайняти своє місце в європейських технологічних ланцюжках шляхом заміни російської продукції українською. Ми неодмінно скористаємося цим", - каже президент "Укрметалургпрому".

Раніше ми вже повідомляли, як 12-й пакет санкцій впливає на імпорт продукції ГМК до ЄС. Цей документ вводить нові обмеження та закриває лазівки для обходу санкцій. Нові заборони стосуються металургійного імпорту з Росії, зокрема чавуну і феросплавів, які досі залишалися поза санкційними списками.

У той же час, умови імпорту російських слябів і заготовки з легованої сталі для ЄС були послаблені, продовживши перехідний період.